Vitsur: murelikuks teeb ühe kuuga toimunud hinnatõus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul ei pööraks ta sedavõrd palju tähelepanu 4,7 protsendilisele inflatsioonile, mis on toimunud aasta jooksul, vaid hoopis viimase kuu jooksul toimunud hinnatõusule.
 


«Meil on olnud väga dramaatiline aasta seljataga, toimunud on suured maksutõusud ja muud vapustused maailmas,» põhjendas Vitsur aastaga toimunud 4,7-protsendilist hinnatõusu.

Hoopis murelikumalt vaatab ta enda sõnutsi oktoobris toimunud hinnatõusu võrreldes septembriga (0,6 protsenti), mis aastale taandades teeks hinnatõusuks üle 7 protsendi.

«Seda on väga palju,» tunnistas ta. «Traditsiooniliselt sügisel toiduainete hinnad alanevad. Sel aastal hinnad aga tõusevad ja teevad seda kiiresti.»

Arengufondi majandusekspert hindas, et ilmselt võib teravilja hinnatõus jaehindadele ka edaspidi mõju avaldada.

Samuti annab Vitsuri sõnul muretsemiseks põhjust asjaolu, et toiduainete hinnatõusu kõrval toimub teatud kaupade (näiteks telerid) hindade üsna kiire odavnemine.

«Inimeste ostujõud on kas nõrk või on inimesed väga ettevaatlikud. Ilmselt mõlemat,» märkis Vitsur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles