Soomes töötav Eesti arst: kultuuriga kohanemine võtab aega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstina Soomes töötamine
Arstina Soomes töötamine Foto: SCANPIX

Mõnda aega Soomes töötanud Eesti arsti sõnul soovitab ta seda kõigile oma kolleegidele, kes vaid on nõus sealset töökultuuri omaks võtma.

«Soomes õnneks ei ole nn perearste, vaid ka esmatasandi arstid teevad korralikku arstitööd – mitte nagu esmatasandi arstid Eestis,» märkis põhjanaabri juures töötav Eesti arst, kes vastas Postimehe üleskutsele jagada oma töökogemust välismaal. Tema sõnul ei ole saatekirjad eriarstidele Soomes tema hinnangul selline tobe formaalsus nagu nad Eestis on olnud juba 20 aastat, vaid need on väga sisukad ja põhjalikud.

«Soomes ei ole mõeldav töötada arstina, ilma et sünniks põhjalik, kokkuvõtlik ja ravisoovitusi sisaldav tekst iga visiidi kohta,» märkis arst, kelle hinnangul on see Eestis pigem haruharv erand. «Eesti perearstide «saatekirjade» enamus kõlbaks üles riputada arstliku lohakuse, ükskõiksuse ja rumaluse näitusele,» pahandas ta oma kodumaiste kolleegide üle, tunnistades samas, et ka Eestis on palju tarku ja tublisid kolleege, kuid tervishoiukorraldusega rahule jääda ei saa.

«Haigusjuhtude arv on tähtis, muu on tühine,» nentis ta, lisades, et talle teadaolevalt ei tööta sotsiaalministeeriumis mitte ühtegi praktilise arstina arvestatavalt töötanud inimest. Kuna tervishoiusüsteem on Eestis teistmoodi ülesehitatud, on see ka peamine põhjus, miks Soome läinul võtab sealse töökultuuriga kohanemine omajagu aega «Õigusruum on keerukam ja Eestist üsnagi erinev, aga ei ole kuulnud, et Soome tervishoiu tööandjad oleksid palgaga või muidu kuidagi tüssanud,» tähendas ta.

Mis puudutab muid sinnaminekuga seonduvaid küsimusi, siis elupaiga leiab üpris lihtsalt, lisaks soome keelele kulub ära ka rootsi keele oskus, samas raske on aga Soome maksusüsteemiga harjuda. «Erinevalt Eestist tehakse maksutõend kohe aasta alguses, aga ametkonnad seletavad kõike lahkelt,» märkis Soomes arstina töötav lugeja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles