Täismahus: alkoholitööstuse nõudmised minister Ossinovskile

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juht Janek Kalvi  on nördinud, et minister Jevgeni Ossinovski nimetas alkoholitootjaid Eesti rahva tapjateks.
Liviko juht Janek Kalvi on nördinud, et minister Jevgeni Ossinovski nimetas alkoholitootjaid Eesti rahva tapjateks. Foto: Sander Ilvest

Alkoholitootjad nõuavad tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskilt, et ta vabandaks nende ees, kuna nimetas neid sektoriks, mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt. Postimees avaldab ministrile saadetud  kirja täismahus.

Lugupeetud Jevgeni Ossinovski

Seoses plaanitava alkoholi reklaami ja kättesaadavust piiravate meetmete paketiga olete viimastel päevadel avaldanud meedias, sealhulgas sotsiaalmeedias, ning esitanud meediale avaldamiseks Eesti alkoholitootjate, -turustajate ning vastavas sektoris töötavate inimeste mainet kahjustavaid hinnanguid ja seisukohti ning tegelikkusele mittevastavaid andmeid, mis näitavad antud valdkonna ettevõtjaid ja töötajaid seaduserikkujate ning kriminaalidena.

Ehkki vastavaid väljaütlemisi on sotsiaal-, online-, trüki- ja muus meedias olnud erinevaid, viitame eelkõige Teie poolt 20. oktoobril 2015 Teie sotsiaalmeediakanali Facebook lehel avaldatud väitele selle kohta, et alkoholitööstus, seega nii vastavad ettevõtjad kui sektoris töötavad inimesed, teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt (tsiteering – «Sektor, mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt, peab seda mõistma»). Teie vastavat väljaütlemist on hiljem meedias laialdaselt kajastatud, sealhulgas: portaalis Delfi.ee 20.10.2015 avaldatud artiklis «Ossinovski karmid sõnad: sektor, mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt, peab mõistma, et nende majanduslikud huvid ei kaalu üles inimeste tervist»; Postimehe online-portaalis tervis.postimees.ee 21.10.2015 avaldatud artiklis «Jürgen Ligi: alkoholipoliitika ei saa olla tootja süüdistamine, kui ise karske polda»; Eesti Päevalehes (nii trüki- kui online-väljaandes) 22.10.2015 ilmunud intervjuus «Jevgeni Ossinovski: miski ei muuda olematuks fakti, et alkohol on tapja» jne. Eeltooduga sarnaseid seisukohti ja väiteid olete esitanud ka muude meediakanalite, sealhulgas televisiooni vahendusel.

Oma väljaütlemistega olete sügavalt solvanud Eesti alkoholitootjaid, -turustajaid ja tuhandeid sektoris töötavaid inimesi, kes mitte ainult ei edenda Eesti majandust ettevõtluse, tootmise ja ekspordi, töökohtade loomise ning märkimisväärse maksude tasumise panuse kaudu, vaid on tegutsenud justnimelt riiklikke piiranguid järgides ning kinni pidanud ka sektori vabatahtlikust reklaamipiirangust, mis on kehtivast regulatsioonist rangem. Lisaks oma halvustavatele ja sektoris tegutsejate au teotavatele hinnangutele olete aga, nimetades alkoholitööstust sektoriks, «mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt», esitanud vastava tööstusharu kohta tegelikkusele mittevastavaid faktiväiteid:

Esiteks on ebaõige see, et alkoholi tootjad, turustajad ja muud sektorisse kuulujad tapavad Eesti inimesi. Alkoholitööstuse liikmed tegelevad ettevõtlusega, tootes ja turustades kaupu nagu iga teine toiduainetööstuse- või muu sarnase tegevusala ettevõte. Kui probleemiks on alkoholi liigtarbimine ning sellega kaasnevad terviseprobleemid ja suremus, tuleks probleemi leevendamiseks edendada ühiskonnas vastutustundlikku ja kultuurset alkoholitarbimist, mitte sildistada ausa ettevõtlusega tegelejaid ja tuhandeid ausat tööd tegevaid inimesi «Eesti inimeste tapjateks».

Teiseks ei vasta tõele see, et alkoholisektori liikmed teenivad kasumit tapmise pealt. Alkoholitööstusesse kuuluvad ettevõtjad toodavad, turustavad ja ekspordivad kaupu, kannavad saadud tulult kulud, sealhulgas tööjõule, ning tasuvad riigile vajalikud maksud. Nagu iga jätkusuutlikult toimiva ettevõtte, on ka alkoholisektorisse kuuluva ettevõtte eesmärk teenida kasumit. Vastav kasum tuleb aga toodangu tootmiselt ja kaupade turustamiselt, mitte inimeste tapmiselt. Juhime tähelepanu, et kõige rohkem teenib alkoholi müümise pealt riik nii aktsiisi, käibemaksu kui ka tööjõumaksude näol.

Kolmandaks, väljend «sektor, mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt» sisaldab viidet nii tegevusele (Eesti inimeste tapmine) kui ka selle tegevuse motiivile, ajendile või põhjusele (kasumi teenimine). Mingist konkreetsest motiivist või ajendist kantud tegevus saab aga olla üksnes tahtlik ja teadlik. Sisuliselt olete oma avalduses väitnud, et tööstusharu liikmed tegutsevad aktiivselt, teadlikult ja tahtlikult selle nimel, et Eesti inimesi tappa, eesmärgiga teenida sellelt kasumit.

Meie jaoks on täiesti vastuvõetamatu, et Teie kui tuntud poliitik, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees ning valitsuse liige süüdistate ühe tööstusharu liikmeid tahtlikus tapmises ning selle pealt kasumi teenimises. Eeltoodud põhjustel nõuame, et esitaksite alkoholisektori liikmetele ning sektoris töötavatele inimestele avaliku vabanduse nende mainet kahjustavate ja au teotavate avalduste eest ning hoiduksite edaspidi nii taolistest ebakohastest väljaütlemistest kui ka ebaõigete faktiväidete avaldamisest ja meediale esitamisest.

Samuti nõuame, et lükkaksite avalikult ümber Teie 20.10.2015 sotsiaalmeediapostituses esitatud valeandmed, justkui tegeleks alkoholisektor Eesti inimeste tapmisega ning teeniks selle pealt kasumit, tehes seda samal viisil ja vormis nagu toimus valeandmete avaldamine ehk Teie Facebook’i lehe vahendusel. Lisaks, avaliku elu tegelasena ning ühiskonnas laia vastukaja leidnud seadusemuudatuste eestvedajana pidite Te arvestama sellega, et Teie Facebook’i kontol esitatud avaldused leiavad laiemat kajastamist ka suuremates päevalehtedes ja muudes meediaväljaannetes. Sellest tulenevalt nõuame, et pöörduksite avaldusega kõigi nende väljaannete ja meediaettevõtete poole, kes on Teie 20.10.2015 postitust ning seal esitatud valeandmeid kajastanud (sealhulgas Postimees, Eesti Päevaleht ning Delfi), juhtides tähelepanu andmete ebaõigsusele ning paludes vastaval väljaandel või meediaettevõttel avaldada või muul viisil avalikkusele suunata ka Teie poolt esitatav valeandmete ümberlüket sisaldav avaldus.

Ühtlasi palume Teil avalduses täpsustada, kas tegemist oli Teie kui eraisiku või kui tervise- ja tööministri seisukohtade, väidete ja avaldustega või on tegu Sotsiaalministeeriumi ametlike seisukohtadega.

Lugupidamisega

Eesti Õlletootjate Liit                                                        Alkoholi Maaletoojate ja Tootjate Liit

Peeter Võrk                                                                         Janek Kalvi

Tegevjuht                                                                            Juhatuse esimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles