WHO: lihasöömisest pole vajalik loobuda

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vorstid ja viinerid kuuluvad töödeldud lihatoodete alla.
Vorstid ja viinerid kuuluvad töödeldud lihatoodete alla. Foto: SCANPIX

Kuigi Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) allüksus IARC avalikustas eile aruande punase ja töödeldud liha vähkitekitavatest omadustest, ei soovita nad sellegipoolest punase liha söömist täielikult vältida.

Rahvusvaheliste vähiuuringute keskus (IARC) avalikustas eile aruande, mille põhjal võivad liha küpsetades ja muul viisil töödeldes selles moodustuda vähkitekitavad ained.

Kuigi töödeldud lihatooted liigitati vähkitekitavateks, ei soovitata aga punase liha söömisest täielikult loobuda põhjusel, et lihas on ka mitmeid positiivseid omadusi. «Need uuringud toetavad täiendavalt üldlevinud soovitust, et liha tarbimist võiks vähendada,» ütles vähiuuringute keskuse juht Christopher Wild, kuid lisas, et olenemata sellest on punasel lihal tegelikult kõrge toiteväärtus. Sellegipoolest peaks tarbima rohkem taimse päritoluga toitu, et toitumine oleks  tasakaalustatud.

«Loomse päritoluga tooted on osa tasakaalustatud toidust, kuid mittenakkushaiguste ennetamiseks on soovitatud loomse toidu, eelkõige rasvarikka, osakaalu piirata,» lisas WHO Eesti esinduse juht Marge Reinap.

Reinapi sõnul on oluline teha vahet ohul ja riskil - aine on klassifitseeritud kui vähkitekitav, kui see on võimeline mingitel tingimustel põhjustama kasvajate teket. «Hetkel on teada, et on olemas oht, aga veel ei tea, mis on riski ulatus ehk kui palju peab töödeldud liha sööma, et risk realiseeruks,» selgitas Reinap. Sealjuures peab ka arvestama, et kasvajate tekkepõhjused on seotud erinevate bioloogiliste, käitumuslike ja keskkondlike teguritega.

IARCi analüüs on Reinapi sõnul osa protsessist, kus ohu tuvastamisele järgneb WHO-s riskianalüüs kaalumaks punase ja töödeldud liha söömise riske ja positiivseid mõjusid, millele tuginedes on võimalik edasisi soovitusi anda.

Rakvere lihakombinaadis, mille tooted kuuluvad AS HKScan Estonia tootevalikusse, ollakse valmis vastavalt teaduslikele uuringutele ka tegevust kohandama, kui selleks vajadus tekib.

«HKScan grupina jälgib hoolikalt liha ja ka üldisemalt toidu globaalseid teaduslikke uuringuid ning trende, samuti WHO värsket uuringut,» ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm ning lisas, et siiski tuleks hetkel seda teemat veel edasi uurida.

Soorm kinnitas, et siinjuures on oluline meeles pidada tasakaalustatud ja mitmekesist toitumist, mille hulka kuuluvad olulise valguallikana ka liharoad, sisaldades rohkelt vitamiine, mineraalaineid ning asendamatuid aminohappeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles