Piima kokkuostuhind jääb kümnendiku Euroopa keskmisele alla

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Liidus oli augustis keskmine piima kokkuostuhind tõusnud eelmise aastaga võrreldes 21,7 protsenti ja eelmise kuuga võrreldes 3,9 protsenti, Eestis jääb hind Euroopa keskmisele kümnendiku alla.


Madalaimad piima hinnad on Rumeenias, kus see on 3,31 krooni kg eest, Leedus (3,58 kr) ja Lätis (3,82 kr).

Eestis jäi augusti andmetel piima kokkuostuhind 10,7 protsenti Euroopa Liidu keskmisele tasemele alla.

Toorpiima hinnad hakkasid Eestis tõusma 2003. aasta lõpus enne Euroopa Liiduga liitumist. Järgneval kolmel aastal hinnad stabiliseerusid. 2007. aasta juulis hakkasid piima kokkuostuhinnad märkimisväärselt tõusma.

2008. aasta veebruaris jõudis piima keskmine kokkusotuhind Eestis läbi aegade rekordtasemele – 5,26 krooni kg eest. Sama aasta märtsis pöördusid piima kokkusotuhinnad taas langusele, 2009. aasta juuliks oli piim odavnenud 43,3 protsenti.

Hindade languse põhjuseks peetakse ülemaailmset majanduskriisi, mis vähendas piimatoodete tarbimist. Tänaseks on nõudlus taastunud ja 2010. aasta augustis maksid Eesti piimatööstused toorpiima kilo eest keskmiselt juba 4,32 krooni. Aastaga oli kallinemine 42,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles