11 nippi, kuidas muuta väljas söömine tervislikumaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Restoranis naudiskleda on teinekord tõeline elamus, kuid uuringud on näidanud, et väljas süües kipume me tarbima rohkem suhkrut, rasva ja soola ning keskmiselt 200 kalorit kui kodus kokates.

See muidugi ei tähenda, et me peaksime väljas käimisest loobuma, kuid on viise, kuidas teha tervislikumaid valikuid. A Plus reastas 11 viisi, kuidas seda teha.

  1. Tutvu restorani menüüga. Enne, kui välja lähed, võta see minut-paar, et restorani menüüga nende kodulehel tutvuda. Vali välja, mida sa süüa soovid, nii ennetad impulssotsuseid. Samuti saad niimoodi planeerida oma ülejäänud söögikordi.
  2. Joo enne sööki ja söömise ajal vett. Vesi aitab sul vältida ülesöömist, samuti hoiab ära liigset kiirustamist ja ahmimist.
  3. Telli tervislikum versioon. Kui on võimalik, eelista grill-liha praetule ning rasvaste roogade asemel võta rohkem salatit.
  4. Joo punast veini. On tõestatud, et punasel veinil on palju häid omadusi, nii et kui sa tahad veele lisaks midagi toidu kõrvale juua, vali just see!
  5. Telli kaste eraldi. Ära lase oma toitu kastmega üle valada, vaid palu seda eraldi kausikeses. Nii saad kontrollida, palju sa kastet tegelikult vajad ja sööd.
  6. Hoia söömise kiirus kontrolli all. Söö teadlikult aeglasemalt, kuna uuringid on näidanud, et inimesed kipuvad kaaslaste söömise kiirust jäljendama. Seega: hoia tempo maas! Nii hoidud söömast rohkem, kui tegelikult vajad.
  7. Pea eelarvet. Kui sul on kindel eelarve, hoiad sa kokku nii raha kui ka hoidud väljas einestamast rohkem, kui peaksid. Otsusta, mitu korda kuus saad sa endale väljas söömist lubada, loo selleks eraldi eelarve ning pea sellest ka kinni.
  8. Hoia vestlust üleval. Mida meeldivam ja elavam on vestlus õhtusöögikaaslasega, seda rohkem naudite te teineteise seltskonda, selle asemel, et toitu näost sisse kühveldada. See aitab sul hoida söömistempot all ning sa märkad õigel ajal, mil kõht on täis saanud.
  9. Hoidu leivakorvist. Pole mingit põhjust kõhtu täita toiduga tasuta lauale toodava leivaga. Neil on vähe toiteväärtust, lisaks naudid sa nii hiljem põhirooga palju vähem.
  10.  Ära näpi oma telefoni. Kas sul on harjumus hoida söömise ajal telefoni laual? Ära tee seda. Kõned, kirjad ja sõnumid võivad tekitada stressi ning tuua kaasa lohutussöömissööstu. Restoranis söömine peaks olema eesmärgiga nautida head gurmeerooga ning kaaslase seltskonda.
  11. Väldi hämaraid restorane. Uuringud on näidanud, et restoranid, mis on hämarama valgusega, hoiavad sind kauem väljas. See võib kaasa tuua, et tellid rohkem sööki, kui alguses plaanisid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles