Kindlustusfirma peatas kindlustuskaitse pakkumise Estonian Airi pankroti vastu

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk.
Estonian Airi lennuk. Foto: Toomas Huik/Postimees

Kindlustusettevõte Salva otsustas lennufirma maksejõuetuse vastast reisitõrkekindlustust reisijatele enam mitte pakkuda, kuna tegemist ei ole ootamatu ja ettenägematu sündmusega, mida kindlustusfirma üldjuhul hüvitab.

Salva Kindlustuse turundusjuht Urmas Ööbik sõnas, et arvestades riigipoolseid sõnumeid, teise lennundusettevõtte loomist ja valmisolekut Euroopa Komisjoni negatiivseks otsuseks, ei saa seda käsitleda seda situatsiooni tavapärase ootamatu ja ettenägematu sündmusena.

«Seetõttu pidime paraku otsustama, et peatame alates 7. oktoobrist Estonian Airi maksejõuetuse vastu kindlustuskaitse pakkumise. Kõik enne 7. oktoobrit sõlmitud lepingud, see tähendab ka lisakaitse kehtivad,» selgitas Ööbik ja lisas, et lennufirma pankroti vastu kindlustajate hulk jääb orienteeruvalt 1-2 protsendi piiresse reisikindlustuse klientidest.

Ööbiku sõnul on olnud kliendid selles osas mõistvad ja kõnealust reisikindlustuse lisakaitset soovijate arv ei ole ka väga suur. «Andsime oma otsusest koheselt teada ka koostööpartneritele ning edasimüüjatele,» sõnas ta.

«Kuid reisitõrke raames hüvitab Salva reisi ärajäämisest, näiteks põhjusel, et keegi pereliikmetest haigestub. Samuti lennuplaani muudatuse korral kui ka lennujaama hilinemise ummiku tõttu,» lausus Ööbik.

PZU Kindlustuse isikukindlustuse tootejuht Timo Heering sõnas, et Estonian Air’i võimaliku halva stsenaariumi korral, milleks võib olla pankrot või maksejõuetus, ei ole enam tegemist ootamatu või ettenägematu juhtumiga, mida kindlustusfirma hüvitab.

«Kui otsustatakse, et Estonian Air on saanud ebaseaduslikku riigiabi ning saadud summad peab tagastama, siis on transpordiettevõte sisuliselt maksejõuetu. Ühtlasi Estonian Airi maksejõuetuse puhuks lisakaitset osta ei saa,» selgitas Heering.

Heeringi sõnul saab PZU reisikindlustusega valida ka reisitõrkekindlustuse kaitset, mil juhul hüvitatakse kindlustustingimustes sätestatud reisitõrke kahjud.

«PZU reisikindlustuse korral on võimalik reisitõrke kindlustuse juurde osta lisakaitse, mil juhul reisitõrke kindlustusjuhtumiks loetakse ka reisi tühistamist, katkemist või reisile hilinemist, kui selle põhjuseks oli transpordiettevõtte maksejõuetus või pankrot,» selgitas ta.

If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss sõnas, et If ei paku maksejõuetuse vastu reisikindlustust ja ei ole seda kunagi teinudki.

«Suures plaanis kaitseb meie kindlustusfirma reisitõrkekindlustus lisakulutuste eest, mis tekivad reisi katkemise, ärajäämise või juba alanud reisi graafikust kõrvalekaldumise tõttu,» sõnas Porss.

ERGO isikukindlustuse grupi juhi Annika Mällo sõnul korvab reisitõrkekindlustus reisi ärajäämisest või reisi katkemisest põhjustatud kahju. «Seega, lennufirma pankroti vastu me kindlustust ei paku,» sõnas Mällo.

Kindlustusfirma hüvitab ka pagasikindlustust, mis on tekkinud pagasi vargusest, röövimisest, kaotsiminekust, kahjustumisest või hilinemisest reisi ümberistumis- või sihtpunkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles