Metaandmete võhiklik kasutus ohustab igaühe privaatsust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka sõnumite lugemisest ja sotsiaalmeedia kasutusest jääb jälg.
Ka sõnumite lugemisest ja sotsiaalmeedia kasutusest jääb jälg. Foto: JEWEL SAMAD

Andmekaitse inspektsioon juhib tähelepanu, et metaandmete kaudu võidakse seada ohtu inimese privaatsus.

Iga kord, kui inimesed suhtlevad, tekib suhtluse kohta lisaks suhtlusele endale veel teave, mida käsitletakse metaandmetena. Metaandmed tekivad infotehniliste lahenduste ja süsteemide kasutamisel ning annavad teada, kes, mida, kus ja millal tegi. Need tekivad näiteks dokumendi koostamisel, telefonikõne tehes või veebipõhise vestluse toimumisel.

Suhtlusega seonduvad metaandmed sisaldavad üksikasju sõnumi koostamise, ülekandmise ja edastamise kohta. Need võivad sisaldada näiteks telefonikõne tegemise kuupäeva ja kellaaega või asukohta, kus e-kiri koostati või avati.

Metaandmete tekitamine ja töötlemine on vajalikud selleks, et üldse saaks erinevaid teenuseid osutada. AKI juhiste nimekirja lisandus täna värske juhis «Metaandmed ja privaatsus», milles analüüsitakse nende olemust ja seost isikuandmetega ning viidatakse võimalikele ohtudele metaandemete töötlemisel.

Juhise loomise vajaduse põhjustasid erinevad tõlgendused ja vaidlused selles, mida metaandmeteks lugeda ning kuidas neid käsitleda. Levib arvamus, et neid tuleb eristada tegelikust sisust ja seetõttu ei vääri need nii ulatuslikku kaitset.

«Suurandmete ajastul on metaandmete analüüsil tehtud järeldused sageli kaalukamad ja inimeste privaatsust rohkem riivavamad kui põhiandmed,» selgitas juhise koostaja, AKI IT-nõunik Urmo Parm.

Metaandmeid saab kasutada isikute tuvastamiseks ning nende käitumise ja hoiakute analüüsimiseks. Andmete oskamatu haldamine näiteks riigi- või omavalitsusasutuste dokumendiregistrites või inimeste teadmatus sotsiaalmeediasse postituste tegemisel võib kujutada ohtu eraelu puutumatusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles