Kõige suuremad vead, mida aia kujundamisel tehakse

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirju nagu loodus ise: eksootilise maiguga Foreign & Colonial Investmentsi aed.
Kirju nagu loodus ise: eksootilise maiguga Foreign & Colonial Investmentsi aed. Foto: Merilen Mentaal

Välieluruumi ajakiri ÕU keskendub värskes numbris aedadele ning avaldab muuhulgas katkendi maastikuarhitekt Linda Patune-Miti raamatust «Koduaedade kujundamine». Koduportaal vaatas, missugustele vigadele aia kujundamisel autor tähelepanu pöörab.

«Enamasti rajatakse koduaed väga juhuslikult,» nendib Mitt. «Juhuslikult rajatakse teed, istutatakse mõned tarbe- ja ilupuud ning -põõsad ja jäetakse tükike muru. Aia peamise kaunistusena istutatakse lilli, sageli ilma mingi süsteemita.» Ta hoiatab aga, et ilus aed peab moodustama terviku maja, selle välistrepi, piirdeaia, istepinkide, veekogu ja taimestikuga. «Isegi kõige lihtsama juurviljapeenra rajamine nõuab läbimõtlemist, kuhu ja kuidas ta asetada,» soovitab Mitt. Aia rajamisel tuleb tema sõnul arvestada ka aia asukohta, ümbruse omapära ja ilmakaari, pinnase iseärasusi ja maapinna reljeefi.

Autori sõnul kahjustatakse aia ilu tihti sellega, et hävitatakse selle looduslik lihtsus. «Tänapäeva aiad peaksid olema lihtsad,» annab Patune-Mitt nõu. «Lihtne ei tähenda aga primitiivsust ja fantaasiavaesust. Primitiivse aia kujundus on juhuslik, aiadetailid paiknevad süstematiseerimata. Sellises aias pole püütudki saavutada üksikute aiaosade omavahelist seost,» nendib ta. Halvasti mõjub tema sõnul ka aia ülekuhjamine liiga paljude üksikdetailidega. «Lihtsas aias paikneb aga iga ese nagu tema jaoks loodud kohal. Sellises aias pole midagi ülearu ega mõju häirivalt, aga ka midagi vajalikku ei puudu.»

Rohkem Linda Patune-Miti näpunäiteid loe välieluruumi ajakirjast ÕU!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles