Lugejale põhjustas meelehärmi allahinnatud seapraad

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha.
Sealiha. Foto: Andres Teiss

Lugeja pettus Selverist ostetud Maks&Mooritsa seapraes ja seetõttu kahtlustas, et liha süstitakse vedelikku täis, et hinda alandada.

«Ostsin seaprae, mida nädal tagasi reklaamiti kampaaniahinnaga 2.99 kilogramm. Panin selle küpsetuskotti ja tegin täpselt nii nagu juhisel kirjas. Avastasin, et tunni aja pärast oli lihast eraldatud 200 milliliitrit vedelikku ja seetõttu oli liha väga kuiv ja kõva,» sõnas lugeja, kes ühtlasi kahtlustas, et liha süstitakse vedelikku täis, et hinda alandada.

Maks&Moortisa turundusjuht Mirjam Endla sõnul ei olnud Selveris müügil olnud Maks&Moorits seapraad soolveega pritsitud liha, vaid tegemist oli tavapärase jahutatud sealihaga. «Selles ei ole midagi tavapäratut, et liha küpsetamisel tekib lihamahla ehk lihaleent. Seega lihamahla kogus sõltub erinevatest asjaoludest, näiteks sisaldavad lihaskoed suures osas vedelikku,» sõnas ta.

«Üheks põhjuseks, miks liha kuivaks jäi, võib olla liiga kõrgel temperatuuril liha küpsetamine, mis tekitab ka kiiret lihamahlade eraldumist,» selgitas Endla. Ta soovitab liha hoida umbes üks tund toatemperatuuril enne küpsetamist, kuna see hoiab ära kiired temperatuurimuutused (külmast kuuma ahju), mis võib samuti põhjustada liigse lihamahla eraldumise.

Endla sõnul mõjutab tulemust ka küpsetamisviis, nimelt lahtisel ahjupannil küpsetades osa lihamahlast aurustub. «Küpsetuskotis kindlasti nii palju lihamahlast ei aurustu, samuti on oluline, et liha ei lõigataks kohe peale ahjust välja võtmist lahti, sest ka siis eraldub palju lihamahla ning liha võib jääda kuiv,» sõnas Endla.

Ta õpetas, et liha tasuks pärast ahjust väljavõtmist hoida umbes 10 minutit toatemperatuuril, et peatada lihamahlade liikumine praetükis.

«Liha küpsetamisaja nii-öelda rusikareegel on üks kilogramm liha küpsetamiseks kulub umbes üks tund. Kuid siin tuleb arvestada ka küpsetamistemperatuuriga, madalama temperatuuriga küpsetades võib see aeg olla ka mõnevõrra pikem. Liha on valmis, kui vardaga lihatükki torgates ei tule sealt punakat vedelikku, vaid läbipaistev lihamahl,» märkis Endla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles