Paljudel autojuhtidel pole aimugi, mida nende kaskokindlustus sisaldab

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaskokindlustuse omanikele pakuvad firmad näiteks võimalust, et Autoabi toob kütust, kui see peaks sõiduajal ootamatult otsa saama.
Kaskokindlustuse omanikele pakuvad firmad näiteks võimalust, et Autoabi toob kütust, kui see peaks sõiduajal ootamatult otsa saama. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Paljud kaskokindlustuse omanikud pole lepinguid läbi lugenud ning ei tea, et nende kindlustus katab nii mõnedki ootamatud lisakulud, kui vaid osata küsida.

«Ausalt öeldes ei ole mul aimugi, mida minu kaskokindlustus võiks sisaldada,» sõnas naisterahvas (44), kellel Mitshubishi Coltile on BTA kaskokindlustus. Naine pakub välja, et ehk korvab kasko kahju, kui autojuht on ise põhjustanud liiklusõnnetuse või kui teeb seda keegi teine.

«Kuna see kaskokindlustus peab olema liisinguga ostetud sõidukil niikuinii, siis ma ei pääsenud sellest ja ilmselt hakkaks ma lepinguga tutvuma alles siis, kui midagi juhtuks,» ütles autojuht.

Kaskokindlustuse omanikele pakuvad firmad näiteks võimalust, et Autoabi toob kütust, kui see peaks sõiduajal ootamatult otsa saama. Mõne firma kaskokindlustus katab Autoabile näiteks kütuse toomise kulud, kui autol saab tee peal bensiin otsa.

Naisterahva sõnul ei tuleks selle pealegi, et säärase juhtumi korral Autoabisse helistada. «Ma pigem helistaks kellelegi tuttavale või küsiksin abi möödujatelt,» lausus ta.  BTA büroo administraator Aleksandra Špiegel selgitas, et kui kütus ootamatult lõppeb, saab klient ühendust võtta BTA klienditeenindusega ja vastavalt sellele toimetatakse kliendile kütus lisaraha eest tema asukohta. ERGO kindlustuse klientidele aga tuuakse see kohale tasuta.

Kõikide kindlustusfirmade kaskokindlustustes on valikus mitu paketti, mille hulgast saab autojuht valida endale sobivama.

«Ifi kaskokindlustuse alt hüvitatakse ootamatu ja ettenägematu juhtumi käigus sõidukile tekitatud kahjud, näiteks liiklusõnnetuse kahjud, kus sõiduki juht oli süüdlane ja samuti kahjud, kus kahju tekitaja on tuvastamata,» märkis Ifi kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss.

PZU kaskokindlustus sisaldab 24h tasuta üle-Euroopalist esmast autoabi. Stinne ja Sven Sõitsid Eestist sõiduautoga Saksamaale. Kõik sujus plaanipäraselt, kuid Berliinis enam auto ei käivitunud, sest aku sai tühjaks. «Helistasime rahvusvahelisele autoabi numbrile ja saime tunni aja jooksul abi, muidu ei teagi, mida teinud oleks,» sõnas Stinne.

«PZU kindlustuse suureks trumbiks on mugav ja paberivaba kahjukäsitlus,» lausus PZU pressiesindaja Maren Uibo, kelle sõnul kahjujuhtumi korral piisab sellest, kui klient helistab PZU klienditeeninduse numbrile 1526 ning tekkinud kahju hindamise ja dokumendid vormistab kliendi eest firma.

BTA pakub ainukesena Eestis võtmete või dokumentide varguse puhul lisakindlustust. Samuti hüvitab sõiduki varguse kahjud ka juhul, kui autojuhil ei ole ette näidata kõiki tehase poolt ettenähtud võtmete või dokumentide eksemplare. Sel juhul on omavastutus 50 protsenti tekkinud kahjust.

Ifi kindlustuse kasko katab pukseerimisekulud, kui sõiduk on vaja näiteks rikke kõrvaldamiseks viia lähimasse Ifi poolt heaks kiidetud töökotta sama riigi piires, kus kindlustusjuhtum aset leidis. «Pukseerimise teenust osutatakse ainult üks kord iga kindlustusjuhtumi kohta,» sõnas Porss.

Üksikutel kindlustusseltsidel on olemas ka asendusauto, mida saab kasutada sellistel puhkudel, kui sõiduk on remondis. PZU pressiesindaja Maren Uibo sõnul on lisatasu eest võimalik juurde võtta veel pagasikindlustust ja vahetushaagisekindlustust. «Kindlustuskaitse saamiseks peab autol olema töötav alarmseade. PZU kindlustus ei nõua valuvelgedelt turvapoltide olemasolu,» lisas Uibo.

ERGO transpordikindlustuse grupi juht Kaido Naarits lausus, et kaskokindlustuse omanikul peaks olema Autoabi number autos käepärast. Autoabil on tulnud appi minna nii rannaliiva kinni jäänud auto välja aitamiseks ning aidanud ka liiklusõnnetuse korral pabereid täita. «Talvel on autoabi palju kasutatud siis, kui aku on tühjaks saanud ja vajab käivituseks voolu,» märkis ta.

Mitshubishi Colt kaskokindlustuse hinnad.

 BTAPZUERGOIfSeesam
Omavastutus190 eur200 eur200 eur191 eur190 eur
Aastamakse244 eur248.88 eur296.65 eur310.28 eur328.72 eur
Kuumakse21.96 eur22.40 eur26.70 eur27.93 eur39.58 eur
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles