Uue esinduse avamine tõi ukse taha passitaotlejate saba

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui korralik kodutöö on tehtud, leiab passitaotleja täna Mustamäe ja Järve serval avatud uue politsei teenindusbüroo hõlpsasti üles.

«Kui Tallinna linna tunned, ei ole küsimust,» kinnitas Berta  Sappinen (62), kes tuli täna hommikul Tammsaare ärikeskuses avatud uut politsei teenindusbürood uudistama. Uus asukoht on tema sõnul isegi parem, kui oli Tallinna bussijaama lähistel asuv Vilmsi büroo. «Seal tuli üsna palju jala käia,» rääkis naine, kel endal seisab dokumentide vahetus varsti ees.

Tema sõitis Keilast rongiga Rahumäele ja sõitis siis paar peatust bussiga. «Rongiga saab ka Järvele, aga meie sõitsime Rahumäele, sest bussiajad klappisid minutipealt ja kui sa tead, kuidas transport liigub, siis ei ole mõtet aega raisata,» rääkis Sappinen. Ta tõdes, et kindlasti on neid, kes seda kohe üles ei leia ja peavad ekslema. «Aga ju nad ei ole siis oma kodutööd ära teinud,» lisas ta.

Kuigi uus büroo on lahti vaid tööpäeviti kell 9-17, siis need ajad naist ei häiri. «Nädalavahetusel ju võiks olla mingi aeg, aga kui sul on normaalne töökoht, siis ju ei keelata, kui on vaja ära käia,» rääkis Sappinen, lisades, et tema töökoht seda võimaldab.

Rummust kahe lapsega Tallinna dokumentide järgi tulnud Valery Boyko (36) oli uue bürooga väga rahul. «Siin on väga ilus, ma ise ehitasin seda,» rääkis ta. Mees kiitis, et uus büroo on palju parem, kui oli Sõle tänava oma, kuna ka parkima mahub sinna lahedasti.

«Ma muidu käisin Sõle tänaval, aga see seal oli täiesti kongi moodi – siin on ikka euroopalikum,» kiitis uut bürood Vjatšeslav Puškin (50), kes tuli oma tailannast naise elamisluba pikendama. Kuna mees elab Nõmme teel, sai ta kohale tulla jalutades. Büroo avamisaegadest rääkides tõdes mees, et tema jaoks pole need probleem. «Aga kui su tööpäev lõpeb kell 17, siis mõnikord nädalas võiks see vast kella 18ni lahti olla,» arvas Puškin.

Kui uue Tammsaare ärikeskuse esinduse olid juba esimesel päeval paljud inimesed üles leidnud – sellest andis tunnistust ka järjekord, mis enne esinduse avamist selle taha tekkinud oli –, siis äsja suletud Vilmsi täna esinduse värava tagant leidis hommikul ka veel ühe üksiku ootaja, kes ei olnud muudatusega veel kursis.

Kui enamus töökohti on uues büroos nö avatud kontori põhimõttel, siis kaks neist on eraldi boksides. Uue teenindusbüroo juhataja Tiiu Rekkaro sõnul oli esialgu kavas hakata seal registreerima relvi ning selleks rajati ka need boksid. Hiljem selgus, et need ei ole selleks toiminguks siiski piisavalt turvalised ja nüüd on need kasutusel tavalise töökohana. Nii et kui kellegi järjekorra number suunab ta sinna, siis ei maksa peljata, et ees ootab põhjalikum kontroll. «Ma ise arvan, et see on väga hea, sest vahel on probleemsem klient, kes tahab näiteks valjusti rääkida, siis me suuname ta sinna,» sõnas Rekkaro.

Rääkides büroo lahtioleku aegadest, tõdes Rekkaro, et see ei ole nende otsustada.  «See on meile arenduse poolt  nii paika pandud, üle Eesti ühte moodi,»  rääkis Rekkaro.

2017. aastal on ees ootamas taas suurem dokumentide vahetamise laine. Rekkaro usub, et uus büroo jõuab ka siis  vastu võtta kõiki soovijaid.  «On võimalik taotleda dokumente läbi interneti, saab endale aja broneerida. Taotluskeskkonda arendatakse, et rohkem ja rohkem inimesed ise endale neti vahendusel dokumente taotleks ja laseks need posti teel koju saata,» ütles ametnik. Hetkel  saab nii taotleda ID-kaarti ja lapse passi, mis ei nõua sõrmejälgi.

Millal hakkab uues büroos olema tipptund, on Rekkaro sõnul praegu veel raske öelda. «Oma Sõle kontori näitel saan ma öelda, et lõuna ajal tekib alati rohkem rahvast,» rääkis ametnik. Rahulikum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles