Tasub teada - viikingeid tuleb tänada lõhesushi eest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhesushi on pärit hoopis Norrast.
Lõhesushi on pärit hoopis Norrast. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Kuigi sushi seostub enamikul sööjatest Jaapaniga, siis  maailma õpetas lõhesushit sööma hoopis kalaküllusega  kimpus Norra.

Kuni 1985. aastani söödi Jaapanis peamiselt  merikogrest  ja tuunikalast sushit, kuid lõhet sushi tegemisel ei kasutatud, kirjutab Local. Nimelt sisaldas Vaikse ookeani lõhe parasiite erinevalt Atlandi ookeani lõhest.

Norral oli palju lõhet, kuid kohalik turg oli  liiga väike kõige  selle ära söömiseks. Sellele probleemile lahendust otsides jäi norralaste pilk pidama Jaapanile, kus armastatakse toorest kala nii palju, et ollakse nõus viis korda enam selle eest maksma. Norra moodustas töögrupi ning palkas Bjørn Eirik Olseni, kes töötas 1986 kuni 1991 Jaapanis Norra kalandusatašeena.

Olseni tööks oli veenda jaapanlasi, et Atlandi lõhet võib süüa ka toorelt. Kulus kümme aastat, enne kui norralastel õnnestus õpetada tõusva päikese maa rahvas toorest lõhet sööma.

Videot näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles