Michal poodide lahtiolekuaegade riiklikku piiramist ei toeta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduskeskuse lahtiolekuaeg
Kaubanduskeskuse lahtiolekuaeg Foto: Ants Liigus / PRNPM

Majandus- ja infrastruktuuriminister Kristen Michal riiklikku piirangute seadmist kaupluste lahtiolekuaegadele ei toeta, kuivõrd inimesed võiksid olla vabad ise selliseid asju otsustama.

«Eestis on ilmunud ootamatult üleskutse, et seadusega tuleks piirata poodide lahtiolekuaegu. Siis olla lihtsam konkurentidega konkureerida, muidu mõni veel jätab poe natuke kauemaks lahti ja saab kliendi endale, kui teine poe varem sulgeb,» ütles Michal sotsiaalmeedia vahendusel.

«Tegelikult ka, tahaks selle jutu peale küsida. Et vabadust on liiga palju? Suhtlen iga päev ettevõtjatega, hetk tagasi just lõpetasin kohtumise suurte sektorite esindajatega. Hoiak oli üks – ettevõtlus ei vaja piiranguid, saati siis veel kellegi meelevaldseid toimetamisi ettevõtluskeskkonna kallal,» lisas ta.

«Mõningaid sõnavõtte kuulates tundub, et ettevõtluse osas kujundatakse hoiakut, et ettevõtlusega on parim tegeleda teisipäeviti, 13 – 15 ja videovalvega ruumis 305. Must nali minu meelest,» rääkis Michal. «Nii on ka selle poodide lahtiolekuajaga. Tegelikult väike asi ja kellegi uitmõte. Kuid kantud loogikast, et mitte konkurents ja igaühe õigus ise valida oma ärimudel on tee, vaid hoopis riigi tark juhtimine põlistab turu. Tühja sest konkurentsist kliendi pärast.»

«Aga mis siis saab, kui mõni ettevõtja tahab poodi pidada, mis on ainult öösiti lahti? Või autopesulat? Eeldusel, et kellegi öörahu ei rikuta ja klientidel oleks huvi, siis miks ometi peaks me takistama kahe poole õnneliku kokkusaamist? Või peaks see ka seadusega piiratud olema, et ettevõtja tohib olla siiski päeval? Ajad ja ruumi number on ülevalpool, kes mõtleb ettevõtjaks hakkamisele. Argument, mida kuulsin kasutatavat seadusega saia ning või ostmise aegade reguleerimiseks oli, et inimesed peavad õhtuti poes olema tööl. Nõus, peavad, täna veel kõik pole e-maailmas,» lisas minister.

«Aga väike vastupidine küsimus – mõnele jälle ei meeldi üldse hommikuti tööl käia. Ja ometigi – kui makstakse korraliku palka ja motivatsioon on piisav, siis tuleme kõik kaheksaks või üheksaks tööle,» ütles Michal. «Sama ilmselt ka õhtuga ja töötajatega – küllap igaüks ise valib oma tööaja ja endale sobiva rütmi, kindlasti vaadates ka palka, mida makstakse. Aga ka korraliku palga maksmise alternatiiv ei saa olla idee, et seadusega öeldakse, et tööpäev lõppeb varem ja kuna konkurentsi pole, siis ei pea ka töötaja pärast konkureerima.»

«Elame, näeme, kas keegi esitab ka mõne eelnõu parlamenti, mis reguleerib, mis kellast päeval tohib olla ettevõtja ja mis kellast kirjutab (aja)kirjanik või poodnik peab poodi pidama. Või mis kellani üldse tööd teha tohib, et jõuaks poest süüa osta,» lisas ta. «Siit edasi saab ka taksod, bussid, laevad sõitma ja apteegid, turvaettevõtted ning teeparandajad seadusega panna tööle ainult päevasel ajal. Siis pole ka hirmu, et keegi samas valdkonnas konkureerides pakuks peale üheksat õhtul oma valdkonnas teenust ja konkureeriks tarbija huvides edukamalt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles