Terviseamet: Valga lastele süstitud vaktsiin vastas nõuetele

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiiniga, mida Valga põhikooli õpilastele manustati, on nii ravimiameti kui terviseameti kinnitusel kõik korras.
Vaktsiiniga, mida Valga põhikooli õpilastele manustati, on nii ravimiameti kui terviseameti kinnitusel kõik korras. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelmise kuu alguses, vahetult pärast rutiinseid vaktsineerimisi sattus Valga põhikoolist haiglasse neli 7. klassi õpilast, kes kurtsid halba enesetunnet. Terviseameti ja ravimiameti koostöös järgnenud uurimine viga vaktsiinis ega selle manustamises ei tuvastanud.

Terviseameti peaspetsialisti Irina Filippova sõnul selgitati välja, et laste vaktsineerimiseks kasutati Priorixi nime kandvat kolmikvaktsiini (MMR), mille konkreetset partiid on 18. septembrist väljastatud Eestis umbes 7000 doosi. Samas ei ole terviseametile ega ravimiametile laekunud seoses vaktsiiniga ühtegi kaebust enne ega pärast 8. oktoobril juhtunut.

Samuti kinnitas uurimine, et vaktsiine säilitati ettenähtud tingimustes ning vaktsineerimise viisid läbi kogenenud meditsiinitöötajad. Olemas oli lastevanemate kirjalik nõusolek laste immuniseerimiseks ja mingeid vastunäidustusi vaktsiinide vastu õpilastel eelnevalt ei tuvastatud.

Nagu kord ja kohus, alustas ka vaktsiinide tootja (GSK) vaktsiinipartii suhtes tootekaebuste menetluse, mille käigus mingeid kõrvalekaldeid selle kvaliteedis ei leitud. «Ravimiameti kinnitusel vastab vaktsiin Priorix kõikidele ettenähtud kvaliteedinõuetele ning selle ohutuses ei ole hetkel alust kahelda,» võttis Filippova uurimise lühidalt kokku.

Kõike eelnevat arvesse võttes järeldas ravimiamet, et tõenäoliselt oli tegu niinimetatud psühhogeense reaktsiooniga, mida võimendasid vaktsiinist tulenevad mittetõsised, kuid tuntud kõrvaltoimed, nagu pearinglus, peavalu, külmavärinad ja halb enesetunne.

Pisut inimlikumas keeles väljendudes on psühhogeenne reaktsioon võrreldav massihüsteeriaga, kus inimesed mõtlevad ennast üheskoos haigemaks, kui nad tegelikult on. Antud juhtumi puhul võis süüdlaseks olla hirm süsti ees, mida võimendasid vaktsiini tuntavad kõrvaltoimed ja laste omavaheline suhtlemine.

Priorix kolmikvaktsiin (MMR) on mõeldud leetrite, punetiste ja mumpsi ennetamiseks ning Filippova sõnul jätkuvad vaktsineerimised vastavalt riiklikule immuniseerimiskavale, mis näeb ette vaktsiini manustamist esimese ja 13. eluaasta vanuses. «Ravimiamet jätkab olukorra jälgimist ja palub vaktsineerijaid nõuetekohaselt informeerida tekkivatest vaktsiini kõrvaltoimetest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles