Kas kell 18 on parem kui kell 22: kuidas on hilisõhtune shoppamine korraldatud mujal maailmas?

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Francis ostab Rooma prillipoes prille
Paavst Francis ostab Rooma prillipoes prille Foto: SCANPIX

Eestis toetavad kaupmehed ja teenindajad ideed pühapäeviti kaubanduskeskuste lahtiolekuaegu lühendada. See on harukordne, sest mujal maailmas soovivad poodide suletud uksi vabadel päevadel näha pigem usuühendused. Postimees vaatas, kui kaua mujal poed lahti on.

Kaupmeeste liidu juht põhjendas soovi kaubanduskeskustes pühapäeviti varem uksed sulgeda tööjõupuudusega.

SUURBRITANNIA

Inglastel käib tegelikult sarnane debatt. Aga täpselt vastupidine. Seal võivad pühapäeviti pikemalt kui kuus tundi uksi lahti hoida vaid väiksed poed. Kui rahandusminister George Osborne tegi ettepaneku piirangud ka suurte poodide jaoks kaotada, võttis kohe sõna anglikaani kirik. Pühapäeviti peaks pühenduma pere ja kogukonna elule! Ühine vaba päev on oluline, teatasid nad.

Osborne'i vastus sellele oli: poed ongi kogukonna südames. Ehk et pere saab ka poes koos aega veeta. Inglise kaupmeestel pole ilmselt nii suurt tööjõupuudust kui meil siin.

Viimase hetke jõuluostud Londonis. Foto: Scanpix
Viimase hetke jõuluostud Londonis. Foto: Scanpix Foto: National Pictures / David Mirzoeff/©National Pictures / TopFoto

Kui Osborne’i seadus läbi läheb, saaks iga linn ja küla ise otsustada, kui kaua võivad poed lahti olla. Senise seaduse järgi võisid suuremad poed olla pühapäeviti avatud vaid kuus tundi ja see on muutumatuna püsinud 1990. aastast alates. Vaid kord tehti erand: 2012. aasta olümpiamängude ajal.

ISLAMIRIIGID

Moslemite jaoks on reede püha, mistõttu on islamiriikides sel ajal poed suletud. Näiteks Saudi Araabias sulgevad poed uksed ka palvetamise ajaks ehk viis korda päevas umbes veerandtunniks. Varem oli see islamiriikides täiesti tavaline, aga kui tekkisid suured kaubanduskeskused, muutus inimeste poodidest väljasaatmine palvetamise ajaks keeruliseks.

Aga avamisaegu ei piirata vaid usulisel eesmärgil. Eelmisest aastast alates võivad Saudi Araabia kaupmehed kauplusi lahti hoida kella üheksani õhtul. See pani muretsema müüjad, kes niigi vähe palka saavad. Ega siis lühemate töötundide eest seetõttu rohkem palka ei maksta.

Nii nagu kõike muud, mõjutavad Saudi Araabias ka poodlemist usulised traditsioonid. Foto: Scanpix
Nii nagu kõike muud, mõjutavad Saudi Araabias ka poodlemist usulised traditsioonid. Foto: Scanpix Foto: MOHAMED EL DAKHAKNY/SIPA/MOHAMED EL DAKHAKNY/SIPA

IISRAEL

Iisraelis on aga teistmoodi - vaba päev ehk sabat on hoopis laupäev. Poed suletakse reedeti varakult ja avatakse alles pühapäeval.

Kuigi iga linn ja piirkond võib ise otsustada, mis kell muudel päevadel poed sulgema peaks, ei ole enamik neist reegleid muutnud juba üle 40 aasta. Paljudes piirkondades trahvitakse poode, mis siiski puhkepäeval julgevad poe ust paotada.

Iisraeli sõdur ostleb Lääne-Jeruusalemma pähklipoes. Foto: Scanpix
Iisraeli sõdur ostleb Lääne-Jeruusalemma pähklipoes. Foto: Scanpix Foto: Richard Gray/EMPICS Entertainment

Iisraeli esimest korda külastades võivad erinevad seadused üpris segadusse ajada, sest Palestiinlaste poole peal on poed kinni reedeti, Iisraelis aga laupäeviti.

PAKISTAN

Möödunud kevadel muudeti Pakistani pealinnas Islamabadis poodide avamisaegu, et leevendada energiakriisi. Võtavad ju igasugused õhujahutajad parajalt energiat. Seetõttu pidid restoranid ja poed sulgema varem.

Pakistanlannad ostavad sõbrapäeva puhul kallimatele kingitusi. Foto: Scanpix
Pakistanlannad ostavad sõbrapäeva puhul kallimatele kingitusi. Foto: Scanpix Foto: A. MAJEED/AFP

Uue plaani järgi pidid poed juba kell kaheksa õhtul sulgema. Kohalikud kaupmehed hakkasid aga plaani vastu ägedalt sõdima ja peaminister tuli neile lõpuks vastu. Nüüd võivad poed kella kümneni õhtul lahti olla.

EUROOPA

Pea kõigis Euroopa riikides on poodide lahtiolekuajad reguleerimata. Kuigi igas riigis on erinevaid erandeid. Nii nagu Eestis praegu, kus piiratakse alkoholimüüki. Muide, vägijookide müüki piiratakse ka Soomes, Iirimaal, Lätis ja Leedus.

Küprus on poodide lahtiolekuaegadega väga spetsiifiline. Siin ei jäeta midagi ärimeeste fantaasia valda. Küprosel võivad poed olla lahti kella kümnest üheteistkümneni õhtul, aga seda vaid soojemal ajal ehk juulist oktoobrini. Külmemal ajal peavad poed sulguma juba kell seitse. Kolmapäeviti kella kaheni päeval ja reedeti kella kaheksani.

Küprose poodnik kliente ootamas. Foto: Scanpix
Küprose poodnik kliente ootamas. Foto: Scanpix Foto: BOGDAN CRISTEL/REUTERS

Soomes võivad laupäeviti ja pühapäeviti olla suuremad poed lahti vaid kella kuueni. Välja arvatud novembris ja detsembris, kus jõuluvana kodumaal algab ilmselt kingiralli ja pühapäeva õhtud saab lõpuks ometi veeta lettide vahel kella üheksani. Soome valitsus plaanib poodide lahtiolekuaegade pikendamist nädalavahetustel.

Prantsusmaal olid kõik poed pühapäeviti suletud, kuni selle sügiseni. Just hiljuti lasti lahti sajandivanusest seadusest, mille järgi laskus Prantsusmaa tänavatele pühapäeviti täielik vaikus. Nüüd võivad turismipiirkondades poed uksi lahti hoida seitsmel päeval nädalas. Prantslastel on ka üks tore erand: linnapead võivad viiel päeval aastas lahtiolekuaegu pikendada.

Kreekas peavad poed pühapäeviti kinni olema. Aga näiteks toidu-, pähkli-, lille- ja fotograafiapoed võivad lahti olla.

Aga millises Euroopa riigis puuduvad igasugused piirangud kaupmeestele? 

Itaalias. Ka Rootsis pole otseselt piiranguid, aga kuna keskööst kella viieni varahommikul on keelatud töötada, siis päris sel ajal on poodi juba raskem lahtisena hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles