Sotsiaalministeerium: alkoholi müügikohtade piiramine ei ole võimatu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi müügikohtade piiramine mõjutaks kõige rängemalt väiksemaid maapoode.
Alkoholi müügikohtade piiramine mõjutaks kõige rängemalt väiksemaid maapoode. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Triinu Tähti sõnul peavad alkoholi müügikohtade piirangud olema väga hästi läbi kaalutud ja põhjendatud ning küsimus on tasakaalu otsimises.


«See saaks olema väga keeruline, aga see ei ole võimatu,» möönis Täht. «Eesti senised suunad on soosinud alkoholi kättesaadavuse piiramist pigem hinna kui geograafilise kättesaadavuse abil,» lisas ta.

«Tõsi, ka müügikohtade arv vähenes oluliselt, kui džinni- ja õllepurgid kadusid putkadest juba head mitmed aastad tagasi. Hind tarbimise mõjutajana on Eestis end tõestanud, müügikohtade arvu osas pole pilt nii ühene just tänu Soome näitele,» selgitas Täht.

Peaspetsialist lisas, et teema väärib kindlasti edasist kaalumist, kuna laias maailmas tehtud uuringud üldiselt kinnitavad seost müügikohtade arvu ja alkoholist tulenevate kahjude vahel. «Maakeeli öeldes ei saa keegi takistada vaba inimest kärakat varuks ostmast, küll aga saab piirata poe ümber kakerdamist ning öiseid alko-ostureise,» ütles ta.

Tähti sõnul ei saa müügikohtade arvu piirata rutakalt kasvõi seepärast, et maapoodidele võib see tähendada surmahoopi ning kahtlemata on eestlastele vastumeelt vaba ettevõtluse piiramine. «On poode, kes ütlevad, et poole nende käibest moodustab alkoholi müük. Täna müüakse piima nii mõneski maapoes nii-öelda viina toel,» rääkis sotsiaalministeeriumi ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles