Eksperiment: milline CV viib sihile

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölesaamise otsustav sekundite jooksul loodud esmamulje.
Töölesaamise otsustav sekundite jooksul loodud esmamulje. Foto: SCANPIX

12 tööotsija osalusel tehtud eksperimendist selgus, et CV vormistamisel ei tasu liigne loomingulisus end ära, pigem viib sihile tavaline formaalne elulookirjeldus.

Norra juhtimiskooli BI juures tehtud eksperimendis paluti 12 tööotsijal ühele töökohale kandideerimiseks koostada kolm erinevat elulookirjeldust – üks tuli trükkida valgele paberile ja jääda võimalikult formaalseks, teine tuli trükkida pastelltoonides värvilisele paberile ning kolmanda puhul tuli olla loominguline ja teha CV, mis paistaks teiste seast hästi välja. Sisu oli kõikide variantide puhul sarnane.

CV-sid hindas kaks gruppi, millest esimesse kuulus 45 personalitöö kogemusega spetsialisti ja teise 45 tudengit, kellel vastavat kogemust polnud.

Tulemused, mis avaldatakse ka ajakirjas European Journal of Work and Organizational Psychology, olid väga ühesed: kõrvalekalded CV ametlikust formaadist vähendavad intervjuule saamise võimalust.

Värvilise paberi kasutamine andis selgelt negatiivse signaali ja loominguliselt koostatud elulookirjeldustesse suhtusid hindajad kõige kehvemalt.

Tavalise formaalse CVga olid töövestlusele saamise võimalused pea kaks korda suuremad kui loovalt koostatud CV puhul.

Nii peaksid tööotsijad elulookirjelduse koostamisel end taltsutama ja meeles pidama, et soov teiste seast värvilise paberi või piltide lisamisega silma paista, võib kurjalt kätte maksta.

Allikas: www.forskning.no

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles