Uuring: maheköögiviljad ei erine tavalistest köögiviljadest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mahepõllunduse reegleid järgides kasvatatud köögiviljad ei erine tervistavate omaduste poolest kuigi palju tavalistest köögiviljadest, selgus Taani teadlaste tehtud kaheaastasest uuringust.

Köögiviljades leiduvat ainet polüfenooli, mis aitab võidelda vähi, südamehaiguste ja vanadusnõtrusega, oli mõlemat sorti köögiviljades pea samavõrra, vahendas Medical Daily.

Uurimisperioodi kestel kasvatasid Kopenhaageni Ülikooli teadlased erinevates kasvukohtades kartuleid, porgandeid ja sibulaid. Osa maalappe hariti kunstväetisi ja taimekaitsevahendeid kasutades, osale lisati vaid orgaanilist väetist. Kasvukohti oli kokku 72.

Valminud viljade analüüsist selgus, et mahekartulites, -porgandites ja –sibulates pole polüfenooli sisaldus üldiselt suurem kui tavalistes köögiviljades. Porgandite ja sibulate puhul ei ilmnenud märkimisväärseid erinevusi, mahekartulites oli polüfenooli sisaldus vaid veidi kõrgem kui tavalistes kartulites.

Taanlaste uuring on juba mahepõllundusega tegelevate Iiri talunike seas tekitanud kriitilist vastukaja. Nii on põllumeeste poolt välja toodud, et mahetoidul on tegelikult muidki eeliseid – see on vaba taimekaitsevahenditest ja geneetiliselt muundatud materjalidest, mahepõllunduses on loomapidamisel kõrged standardid ning orgaaniline toidu tootmine ei anna hoogu juurde kliima soojenemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles