Kas maitsestatud kiirputru võib pidada tervislikuks?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasub eelistada täisterast putru, mida saab maitsestada näiteks marjadega.
Tasub eelistada täisterast putru, mida saab maitsestada näiteks marjadega. Foto: Panther Media

Marjadega kiirputru tervislikuks kõhutäieks pidanud lapsevanem üllatus 45-grammise paki sisu kaussi valades, sest suur osa sellest oli suhkur.

Veski Mati kiirputre tootva Balti Veski AS kodulehte uurides selgus, et näiteks 100 grammis virsiku kaerahelbe kiirpudrus on 23,5 grammi suhkrut ja mustika-maitselises kaerahelbe kiirpudrus 30,7 grammi. Seega enam-vähem neljandik 100 grammist pudrumaterjalist on suhkur.

Kuvatõmmis Balti Veski AS kodulehelt
Kuvatõmmis Balti Veski AS kodulehelt Foto: Veski Mati

Teadlikult magusad

Balti Veski turundusdirektor Heikki Põhi ütles, et Veski Mati tarbijapakendis helvestele ei ole lisatud maitseid ehk sealt ei leia suhkrut ega soola. «Veski Mati maitsetega kiirpudrud on aga tehtud teadlikult magusad,» lausus Põhi.

Tema sõnul on neid helbeid maitsestatud suhkruga, et saada isuäratavam, suurepärasem maitse. «Lapsed peaksid saama 30 kuni 35 protsenti energiat päevasest energiakogusest just hommikusöögist ja neile maitseb oluliselt rohkem magusa maitsega puder kui naturaalsed helbed,» selgitas Põhi.

Turundusdirektori hinnangul on täiskasvanud inimesed, kes ei soovi tarbida liialt magusat, piisavalt nutikad ja oskavad ise endale meelepärase maitsega putru valmistada. «Samas sportlastele sobivad suure energiasisaldusega kiirpudrud ideaalselt, saamaks korralikku energialaengut spordisoorituse eel või puuduolevat energiakogust pärast koormust,» tõi ta näiteks.

Põhi lisas, et teatavasti süüakse putru pigem päeva esimeses pooles, mistõttu peab see andma energiat vähemalt järgmise toidukorra ehk lõunani, et tarbijal ei tekiks vajadust ega soovi vahepealseteks «patustusteks».

Dietoloog Henri Ruuli sõnul on kaerahelbed kõrge kiudainete, vitamiinide, mineraalainete ja antioksüdantide sisalduse tõttu üldjuhul üks tervislikemaid teravilju. Võrreldes teiste teraviljadega sisaldavad need ka üsna palju valku ning uuringutest on selgunud, et kaerahelveste tarbimine on näidanud ka võimalikku positiivset mõju elustiilihaiguste ennetamisel.

Kiirkaerahelbed on enamasti peenestatud, mistõttu valmib toit kiiremini. «Ka kergelt peenestatud kaerahelbeid kutsutakse täistera kaerahelvesteks,» rääkis Ruul ja lisas, et nende toiteväärtus on üldjuhul sarnane, kuid struktuur erineb.

Samas tõdes ta, et paraku ei ole kõik kaerahelbed ühtemoodi tervislikud. Poeriiulitelt leida kaerahelbeid, millele on lisatud erinevaid lisaaineid. Dietoloogi hinnangul lisatakse kaerahelvestele lisaaineid, et muuta need maitsvaks paljudele tarbijatele. Tavaliselt lisatakse kaerahelvestele töötlemise käigus maitseaineid ja suhkrut. «Viimane on suhteliselt odav ja mis kõige olulisem – täidab oma eesmärgi ehk annab toidule magusa maitse,» rääkis Ruul.

Oluline toiteväärtus, mitte vaid energia

Üldjuhul söövadki inimesed toitu, mis neile maitseb. Samas tuleks aga lisaks maitsele pöörata tähelepanu ka söögi toiteväärtusele, sest töötlemise käigus langeb mitmete kasulike toitainete sisaldus. Ruuli sõnul tähendab see, et inimene saab tarbitud toiduga vähem kiud- ja mineraalaineid ning vitamiine.

«Kurb on see, et suhkur neid ei asenda ning täidab kõigest energeetilist funktsiooni,» tõdes dietoloog. Väiksem kiudainesisaldus ja suhkru lisamine tähendab aga seda, et  toit imendub tunduvalt kiiremini ja täiskõhutunne ei kesta nii pikalt.

Ruul ütles, et maitsestatud kiirpuder on hea energiaallikas, kuid see ei tähenda, et selle toiteväärtus on võrreldav täistera kaerahelvestega. «Suhkrusisaldus võib neis olla väga kõrge – näiteks üks 45-grammine portsjon sisaldab üle 10 grammi suhkrut. Lisatud suhkru kohta on seda palju,» ütles Ruul, kelle sõnul on soovituslik alla 10 grammi portsjoni kohta.

Dietoloog tõi välja, et sageli lisatakse pudrule ka poest ostetud moosi ning tarbitud suhkru kogus suureneb veelgi. «Veresuhkru järsk kõikumine mõjutab aga enesetunnet ja võib viia terviseprobleemide tekkeni,» lausus Ruul. Ta lisas, et teadusuuringud on näidanud ka seda, et toidu kõrgem suhkrusisaldus võib tekitada lastel sõltuvust, seda näitab tarbimiskoguste suurenemine.

«Seega, kui kaerahelbed maitsevad, siis ma ei näe põhjust, miks peaks neid vältima,» ütles Ruul. Eelistada tasuks aga eelistada täistera kaerahelbeid, sest neil on üldjuhul kõrgem toiteväärtus.

Täistera kaerahelvestest pudru maitsestamiseks soovitab dietoloog kasutada marju või puuvilju, sest lisaks energiale annavad need ka kasulikke toitaineid.

«Lapsevanemana võtaksin ma hommikuti need paar minutit juurde, et valmistada lapsele kvaliteetsem puder ning üheskoos seda toidulauas nautida,» soovitas Ruul, kelle sõnul on lapsevanema roll olla hea eeskuju ning see kehtib ka köögilauas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles