Sirje Niitra: kõiki auke ei maksa kinni toppida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra
Sirje Niitra Foto: Peeter Langovits

Viimasel ajal muud ei kuule, kui et energiat tuleb säästa. Mõned võtavad seda väga tõsiselt, toppides või teipides tubades kinni kõik ventilatsiooniavad ja istudes seejärel päevast päeva soojas, kuid umbses ruumis.


Kortermajade renoveerimisel on eesmärgiks seatud kokkuhoid, mistõttu neid soojustatakse nii seest kui väljast ja nii alt kui pealt ning kõige tipuks tellitakse ka täiesti kinnised pakettaknad. Töömeeste juttu õhutusavadest peetakse sageli pelgalt sooviks selle pealt rohkem teenida.

Nõnda võib paljudes renoveeritud kortermajades näha õhtuti ja öösiti avatud aknaid, kustkaudu seesama ihaldatud soojus välja voolab, paisutades niigi pirakaid küttearveid.

Uskumatu, kuid TTÜ dotsent Hendrik Voll ütles, et keskmine perekond eritab ööpäevas oma elutegevusega seitse kuni üheksa liitrit niiskust ja kui see kõik jääb ruumi sisse, ongi kuri karjas. Uuringud näitavad, et hallitusseened on väga ohtlikud ja võivad põhjustada allergiat või koguni vähki.

Käitugem siis mõistlikult ja mõelgem peale soojustamise ka ruumide õhutamisele. Kui loomulik väljatõmme ei aita, tuleb sundventilatsiooniga takka aidata. Ikka nii, et toas ka hingata saaks ja igati mugav oleks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles