Tubakatooted võivad leti alla kolida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubakatooted. Foto on illustratiivne.
Tubakatooted. Foto on illustratiivne. Foto: Priit Simson

Euroopa Komisjon on avanud konsultatsiooni, mille teemaks tubakatoodete väljapaneku keelustamine ehk leti alla panemine ning nende välimuse igavaks muutmine.


Euroopa Komisjon soovib, et tubakatoodete väljapanek oleks müügikohas keelatud, mis sisuliselt tähendab nende leti alla paigutamist. Kaalumisel on ainult ühe kaubamärgi näitamine või siis kõigi tubakatoodete väljapaneku keelustamine kõikides liikmesriikides.

Teiseks on arutusel sigaretipakkidele ühesuguse tagasihoidliku välimuse andmine. Komisjoni hinnangul suurendab tubakatoote pakend ja toote märgistus nende atraktiivsust tarbijatele, kasvatab nende müüki ning tõstab mainet.

Seetõttu pakutaksegi ühe meetmena välja standardiseeritud pakendi rakendamist, mis tähendab, et kõik sordid näeksid välja ühtmoodi. Tootjad tohiksid pakendile trükkida ainult kaubamärgi ning toote nime, koguse, terviseohuhoiatuse ja muu olulise teabe. Pakend ise oleks ühevärviline - kas valge, hall või kartongivärvi. Pakendi kuju ning suurust tahetakse samuti reguleerida.

Väikekaupmehed on selliste muudatuste vastu ja pöördunud vastavasisulise kirjaga nii Tallinna kui Tartu linnavõimu poole. Nad on Euroopa Komisjoni kavandatavate radikaalsete kaubandust piiravate meetmete vastu. Kokku on nendel kaupmeestel Tallinnas ja Tartus 21 kauplust.

Kaupmeeste väitel võivad Euroopa Liidu kavandatavad tubakatoodetega kauplemise piirangud hävitada väikekaubanduse Eestis. Nende hinnangul on mõned ettepanekud ning meetmed põhjendamatud ning ettevõtjaile ülejõukäivalt kallid ega teeni neile pandud eesmärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles