Mida teha kassiga, kui peresse on sündimas laps?

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiksed lapsed ja kassid võivad olla väga suured sõbrad, kuid neid omapäi jätta ei soovitata.
Väiksed lapsed ja kassid võivad olla väga suured sõbrad, kuid neid omapäi jätta ei soovitata. Foto: General/©2004 Credit:Topham Picturepoint

Internetifoorumites on üks sagedamini esitatavaid küsimusi: mida teha kassiga, kui peresse on sündimas laps?

Loomade käitumisterapeut doktor Aivi Org jagab Varjupaikade MTÜ ajakirjas Käpa all kassiomanikele ja tulevastele emadele järgnevaid soovitusi.
 
Kuidas vältida raseduse ajal haigust nimega toksoplasmoos? 

Toksoplasmoosi põhjustavat alglooma ei ole võimalik loodusest hävitada, kuid saab astuda samme, mis aitavad haigust ennetada. Selleks tuleb kassi liivakasti tühjendada iga päev. Alates kolmandast päevast võivad väljaheitest tõepoolest parasiidid levima hakata. Vähemalt kord nädalas tuleb liivakasti kuuma veega pesta.

Rasedal ei ole soovitatav kassi kasti tühjendada. Kui see on möödapääsmatu, võiks kasutada kummikindaid.
Regulaarne parasiiditõrje on elementaarne ja see ei tohiks sõltuda laste olemasolust. Tegelikult ohustab kaslastel levivatest haigustest inimest seenhaigus, kõik muud on liigispetsiifilised.

Kuidas toime tulla hirmuga, et peres varem elanud kass tunnetab lapse näol konkurentsi?

Juba lapsele riideid ostes laske kassil neid nuuskida ning nendega kassi silitada. Kassi silitamine laste riietega jätab riietele kassi lõhna ja tekitab loomas turvatunde. See tähendab, et ka need asjad ja hiljem laps, kes neid kandma hakkab, on pereliige. 
 
Kui imik tuuakse koju, võiks kassi kaasata kõikidesse tegevustesse temaga rääkides «nüüd vahetame mähkmeid» või «nüüd on aeg last toita» jne.
 
Kas võib jätta kassi ja last järelevalveta?
 
Reegel on see, et magavat last ja ükskõik millist looma ei jäeta omapäi. Kass või mõni teine loom võib magavat last nuuskida ning kui imik liigutab, võib sellele järgneda käpalöök.
 
Emaseid kasse peetakse üldiselt rohkem koduhoidvaiks ning inimest tähtsustavaiks, kuid on ka isaseid lembekasse. Vahel vajab isane kass lapsega harjumiseks lihtsalt rohkem aega. 
 
Kui aga imik on juba kodus ning kassil ilmnevad stressitunnused, tasub konsulteerida vetarsti või käitumisterapeudiga.
 

«Üks õige perekond koosneb nii täiskasvanutest, lastest, kui lemmikloomadest ning lapse sünd ei ole mingil tingimusel õigustatud põhjus loomale uue kodu otsimiseks,» märgib Aigi Org teema lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles