Vaata, millest koosnevad tegelikult McDonald’si kananagitsad

McDonald'si kananagitsad.

FOTO: Mark Duncan / AP

Värskelt üllitatud raamat uurib, milliseid keemilisi lisaaineid kasutatakse töödeldud toidus, tuues sealjuures välja nii McDonald’si kananagitsate kui ka mitmete teiste populaarsete toitude-jookide koostisained.

Fotograaf Dwight Eschliman ja toidukriitik Steve Ettlinger on uurinud, mis täpselt on nende sünteetiliste lisaainete taga, mida sisaldavad populaarsemad töödeldud toidud, ning mis mõju need ained meile omavad, vahendab Telegraph.

Raamatus on Eschliman üles pildistanud koostisained, mida sisaldavad 25 erinevat toodet, sealhulgas Red Bull, Campbelli kanasupp ja Dr Pepper. Eraldi on nad välja toonud ka 40 erinevat koostisainet, mis sisalduvad McDonald’si kananagitsates – alates maisitärklisest ja autolüüsitud pärmini.

«Kuigi osad lugejad ootavad sellelt raamatult ehk keemiliste lisaainete kindlat hukkamõistu, seda siit siiski ei leia – tegemist on pigem visuaalse uurimusega,» märgivad autorid raamatu eessõnas, lisades, et nende eesmärk ei ole liigitada keemilisi lisaaineid headks või halbadeks. Samuti ei ole nende eesmärk öelda lugeja, mida nad peaksid sööma ja mida mitte.

«Me oleme lihtsalt uudishimulikud selles osas, mida need toiduained sisaldavad ja me eeldame, et see pakub ka teistele inimestele huvi,» tähendavad fotograaf ja toidukriitik, täiendades, et peamised küsimused, mida nad raamatut tehes esitasid, olid: millised need lisaained välja näevad ja miks nad seda mu toidu sisse panevad.

Kuna McDonalds’i toitude koostisosade ümber ringleb palju linnalegende, siis olgu alljärgnevalt ära toodud nende 40 koostisosa nimekiri, mis raamatu autorid McDonald’si kananagitsate puhul üles võtsid vastavalt erinevatele nagitsate koostisosadele ning valmistamisetappidele.

Nagitsate sisu (1-4)

1. kondita kanaliha

2. vesi

3. modifitseeritud tärklis

4. sool

Maitseainete koostisosad (5-13)

5. autolüüsitud pärm

6. sool

7. nisutärklis

8. naturaalne maitseaine

9. safloorõli

10. dekstroos (ehk viinamarjasuhkur)

11. sidrunhape

12. naatriumfosfaadid

13. naturaalne maitseaine

14. vees klopitud ja  paneeritud

Koostisosad jahu rikastamiseks (15-24)

15. valgendatud nisujahu

16. niatsiin (ehk B3-vitamiin)

17. vähendatud raud

18. tiamiinmononitraat (ehk vitamiin B1)

19. riboflaviin (ehk B2-vitamiin)

20. foolhape

21. kollane maisijahu

22. valgendatud maisijahu

23. modifitseeritud tärklis

24. sool

Juuretise koostisosad (25-33)

25. küpsetuspulber

26. happeline naatriumpürofosfaat

27. naatrium-alumiiniumfosfaat

28. monokaltsiumfosfaat

29. kaltsium laktaat

30. vürtsid

31. nisutärklis

32. dekstroos (ehk viinamarjasuhkur)

33. maisitärklis

Valmistamine taimeõlis (34-40)

34. rapsiõli

35. maisiõli

36. sojaõli

37. hüdrogeenitud sojaõli

38. TBHQ (tertsiaar-butüülhüdrokinoon)

39. sidrunhape õli värskena hoidmiseks

40. dimetüülpolüsiloksaan, et vähendada õli pritsimist küpsetamisel

Toimetus ootab lugejate küsimusi
Saada

Populaarne

Tagasi üles