Valmistoidu söömine kasvab järjepidevalt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmistoidulett.
Valmistoidulett. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtted valmistasid tänavu esimesel poolaastal ligi 100 miljoni euro väärtuses valmistoitu, sest selle söömine näitab eestimaalaste hulgas jätkuvat tõusutrendi.

«Majandussurutise perioodil vähenenud valmistoodete tarbimine on juba mitmendat aastat tõusutrendis ning valmistoit moodustab üha suurema osa Eesti toiduainetööstuse toodangust,» ütles maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Selle aasta esimesel poolaastal moodustas valmistoit 14,1 protsenti Eesti toiduainetööstuse toodangust ning see trend on alates 2010. aastast pidevalt kasvav.

Statistikaameti andmetel tegutseb Eestis 90-100 valmistoitu tootvat ettevõtet, ligikaudu 70 protsenti ettevõtete müügitulust annavad neli suuremat tööstust.

Kuigi Eesti jaoks oluliste kaubanduspartnerite kehv majandusolukord tõi kaasa valmistoidu ekspordi kaheksaprotsendilise vähenemise võrreldes möödunud aasta sama perioodiga, siis sisetarbimise abil püsis ettevõtete müügitulu siiski stabiilsena.

Valmistoitu tootvate ettevõtetena käsitletakse ülevaates valmistoitude (salatid, võileivad jne), suhkru- ja kondiitritoodete, maitseainete ja –kastmete, eritoitude (lastetoidud, gluteenivabad toidud jne) tootmisega ning kohvi ja tee töötlemisega tegelevaid ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles