Tegutsevad andmebaase müügiks pakkuvad kelmid

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Julius Kalinskas

Andmekaitse Inspektsioon on viimasel ajal saanud mitu vihjet Eesti ettevõtjatelt, kellele pakutakse e-posti teel müügiks väidetavalt Tallinna elanike e-posti-aadressidega andmebaasi põhjendusega, et see võimaldab luua hulga uusi kliendikontakte.

«Ükskõik, mida inimestele althõlma müüa pakutakse, olgu tegemist siis ehitusmaterjali või soodsa brändikaubaga, osutub suure tõenäosusega petukaubaks,» rõhutas inspektsiooni peadirektor Viljar Peep. Tema sõnul andmete althõlma müük ei ole siin mingi erand. «Soovitame tungivalt taolistele pakkumistele mitte reageerida, kuna selliste müüjate näol on tegemist petistega,» sõnas Peep.

Ühtlasi tuletatakse meelde, et inspektsioon võitleb jätkuvalt ka seadusevastaste otseturustuspostitustega. Elektroonilise side seaduse kohaselt vastutab eraisikule, kes pole selleks nõusolekut andnud, reklaamposti saatmise eest saatja. Seadus lubab sellise tegevuse eest määrata sunniraha.

Inspektsioonil on ühe menetluse põhjal olemas kogemus, kus müügiks pakuti väidetavalt sideettevõtetest pärit andmebaasi. Pakkumise sõnastus äratas usaldust, kuid kontrollimisel selgus, et andmebaas sisaldas suurel hulgal rämpsandmeid. Inimesed, kes taolise ostu sooritavad, peavad arvestama, et võivad saada vananenud või suvaliselt välja mõeldud andmed.

Andmekaitse Inspektsioon avaldab siinjuures ühe andmebaasi müüki reklaamiva e-maili redigeeritama kujul. Antud pakkumise puhul võib eeldada, et andmed on pärit näiteks Tallinna elanikeregistrist, mis ei vasta tõele:

Tere,

Meie firma pakkub müügiks andmebaasi, kus on rohkem kui 26 000 Tallinna elanike e-maile. Arvame, et see andmebaas annab Teile hea võimaluse luua uued kontaktid ja sellega aitab edukalt arendada firmat. Juba tuhandeid inimesi ootab Teie pakkumisi! Koostasime seda 2015.aastal ning selle sihtrühmaks on um 23-45 aastased inimesed. Pakkume Teile meeldivat hinda- 100eur! Juhul, kui olete huvitatud selles pakkumises, palume Teid võtta ühendust meiega selle e-maili teel! Ja siis saame kokkuleppida Teiega, kuidas saame edaspidiselt tehingut korraldada-kas saadame programmi e- maili teel või hoppis toome Teile seda CD kandjal.

Inspektsioon on alustanud selle juhtumi menetlust. Isikuandmetega hoolimatult ümber käijaid või teadlikult seadusevastaselt levitajaid karistatakse ja kui juhtum kvalifitseerub kelmuseks, ähvardab müüjat kriminaalasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles