Võõras, ära tule: 7 viisi, kuidas vargaid kodust eemal hoida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varas. Foto on illustratiivne.
Varas. Foto on illustratiivne. Foto: Internet

Vargusi vältida pole kahjuks võimalik, ent mõndagi võib ka ise ära teha, et kodu varastele silma ei torkaks.

1. Ära lase võõraid tuppa

Varas ei saabu su ukselävele, must side silmal ja kompjalg all. Tavaliselt on nad märkamatud, võivad esineda kellena tahes: näiteks teesklevad, et tulid üle vaatama mõnda kodus olevat seadet. Kui sa pole ise tehnikut kutsnud, palu neil näidata dokumente, samuti keeldu viisakalt, kui su uksele ilmuvad kahtlased müügimehed.

2. Kontrolli, et maja uksed, aknad ja aiaväravad oleks suletud

Näiteks lapsed kipuvad mänguhoos teinekord uksi lahti jätma, mõned inimesed jätavad lukustamata alumisel korrusel oleva välisukse,. samal ajal kui on ise ülakorrusel: varastel on komme taolisi asju tähele panna ja märkamatult sisse-välja lipsata.

3. Ära jäta muljet, et sind pole kodus

Kui talvepuhkusele sõidad, palu naabril mõned korrad autoga maja eest läbi sõita, et jääks mulje, nagu majas oleks keegi. Samuti ära lase ajalehti või reklaami postkasti kuhjuda, las keegi käib aeg-ajalt posti võtmas.

4. Peida raha ja väärtasjad hoolikalt

Ega varas ka loll pole, ta teab, et enamus inimesi peidab raha ja väärtasju näiteks pesusahtlisse. Kui juba hoiad midagi väärtuslikku kodus, peida see kohta, kust selle leidmine oleks äärmiselt aeganõudev ja keeruline.

5. Hoia kardinad ees

Vargad armastavad ikka selgeks teha, kuidas asjad majas paigutatud on ja kuidas neid kõige parem oleks näpata.  Ära tee neile seda lihtsamaks, hoia aknakatted ees, kui majja on võimalik näiteks tänavalt sisse vaadata.

6. Ära pane puhkust Facebooki

Kui teatad Facebookis rõõmsalt, et sõidate nüüd pikemaks ajaks puhkusele, pole vargal muud muret, kui su aadress välja selgitada. See aga käib üsna lihtsalt.

7. Koer ja naabrid

On kaks asja, mida vihkab iga varas: valjult haukuv koer ja uudishimulikud naabrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles