Professor: klatš tööl tuleb kollektiivile kasuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klatš tuleb kasuks kollektiivi ühtsusele.
Klatš tuleb kasuks kollektiivi ühtsusele. Foto: SCANPIX

Tööl leiab alati midagi, millest rääkida – kes kellega käib, kes on laisk, kes tubli, mis riideid keegi kannab, kui palju palka saab ning kuidas on lood bossi tujuga. Enamasti peetakse taolist klatši mõttetuks, kuid on ka teistsuguseid arvamusi.

USA psühholoogiaprofessori Frank McAndrew arvates tuleb see kollektiivile ja ühtsustunde loomisele kasuks, vahendas Taani veebiajaleht epn.dk.

McAndrew on hulga aastaid klatši ja sellega seonduvaid mehhanisme uurinud. Näiteks aitab klatš uutel inimestel kollektiivi sulanduda ja inimesi tundma õppida. Kui ühiseid teemasid veel pole, sobib vestelda ka mõnest tuntud näitlejast ja tema viimastest ekstsessidest, õpetas professor.

Samas möönis McAndrew, et paljud tajuvad klatši kui midagi negatiivset ja püüavad taolistest juttudest eemale hoida. See pole tema arvates aga hea idee, sest nii võib sattuda isolatsiooni.

Edukaks klatšijaks peab professor inimest, kes käitub justkui kõrvalosatäitja etenduses – ta ei püüa ise esile trügida, vaid jagab teistega olulist infot. Veel peab hea klatšija tundma ära olukorrad, mil tasub suu lukus hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles