Tegelik põhjus, miks lennukitoit on üsna maitsetu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukitoit
Lennukitoit Foto: SCANPIX

Seda teab vähemalt korra lennukiga lennanu, et pardatoit ei ole just see, millest gurmeenaudinguid otsida, küll aga tuleb välja, et põhjus, miks see toit nii kehvasti maitseb, võib olla nii sööjas endas kui ka müras lennukikabiinis.

Hiljutine uuring leidis, et vali müra – iseäranis see, mis lendamise ajal lennukikabiinis tekib – võib väga oluliselt mõjutada seda, kuidas lennureisijad tajuvad toidu maitset, muutes magusad toidud maitsetumaks ning soolased toidud veelgi teravamaks, vahendab Huffington Post.

Teadusajakirjas Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance hiljuti kajastatud eksperiment viidi läbi selle aasta märtsis ning sellest osavõtnud 48 inimest hindasid sama toidu maitset nii vaikses kui lennukikabiinis tekkiva müraga sarnanevas ruumis.

Uurijad leidsid, et lennukimüraga täidetud ruum pärssis oluliselt eksperimendis osalenute magusate maitsete tundmist, samal ajal, kui selliste soolaste toitude nagu peekoni, sojakastme ja parmesani juustu maitse muutus intensiivsemaks. «Mürarikas keskkond muutis inimeste taju nende maitsete osas kuskil 10 kuni 15 protsenti,» sõnas uuringut läbi viinud Cornvelli ülikooli dotsent Robin Dando Huffington Postile, viidates selle selgitusena muutustele, mida müra tekitab kõrvanärvis.

Tomatimahlas on rohkelt soolakaid maitseid ja see on suure tõenäosusega ka põhjus, miks paljud lennukiga lennanud väidavad, et see maitseb lennukiga sõites paremini kui tavaliselt maa peal olles. Selle tõestuseks: 2008. aastal märkas Lufthansa pardapersonal, et lennureisijate hulgas oli tomatimahl sama populaarne kui õlu.

Muidugi on ka teisi tegureid, mis mõjutavad inimese maitsemeelt ligi 10 000 kilomeetri kõrgusel õhus. Liiga kuiv kabiiniõhk kuivatab ka nina limaskesta ning kabiinirõhk põhjustab ninaõõne paisumist ning need muudavad ka maitsemeele tundetumaks.

Näiteks viis Lufthansa 2010. aastal läbi uuringu, mille tulemusena leidis, et inimeste magusa ja soolase maitse tunnetus langeb lennukikabiiniga sarnanevas olukorras 30 protsendi võrra, mistõttu muutub kõikide toitude tegeliku maitse tundmine üpris võimatuks ettevõtmiseks nii ehk naa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles