Ringlusesse tuleb ainulaadsete turvaelementidega rahatäht

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ja vana 20 eurone.
Uus ja vana 20 eurone. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Homsest jõuab ringlusesse uue kujundusega 20-eurone, mida saab olema rakse võltsida, kuna uue seeria puhul on kõige silmatorkavamaks muutuseks täiesti uus turvaelement.

«Kõige suurem erinevus uue ja vana rahatähe vahel on läbipaistev portreeaken rahatähe paremal serval hologrammriba peal,» sõnas Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. Tegemist on täiesti uue kõrgtehnoloogilise turvaelemendiga, mis peaks rahatähele andma väga suure võltsimiskindluse.

Samuti on rahatähel portreevesimärk, mis asub vasakul pool valge ala peal Euroopa Liidu lipu ja EKP presidendi Mario Draghi allkirja all. Seda näeb vastu valgust vaadates ja ta asetseb hologrammriba peal.

Kui esimese seeria 20-eurose vesimärgil oli aken, siis nüüd on see vahetunud portree vastu ning kujutab Kreeka mütoloogiast tuntud Europet. Samuti on Europe näha ka eelmainitud portreeaknas, kui rahatähte vaadata vastu valgust.

Iga pangatähe puhul loetakse keskmiseks ja mõistlikuks kasutmaisajaks kümmet aastat. Selle aja möödudes hakkab pangatäht moraalselt vananema. «Põhjus, miks rahatähte uuendati on loomulikult ka see, et euro puhul on levinud võltsimised. Kõige enam võltsitakse just 20- ja 50-eurost võltsitakse kõige enam,» sõnas Roosve.

Uus 20-eurone tuleb homme ringlusesse kõikidesse 19 euroraha riikidesse. Arvestades ajavahet jõuavad need esimesena ringlusesse Soome, Eestisse, Lätti, Leetu ja Kreekasse ning teistesse euroraha riikidesse tund või kaks hiljem.

«Homme läheb uusi rahatähti ringlusse rohkem, aga põhimõtteliselt on kokku lepitud, et ka vanad varud kasutatakse ära. Seega lähevad uued ja vanad paralleelselt ringlusesse,» selgitas Roosve ja lisas, et see, millal uued saavutavad ringluses ülekaalu, võtab aega kolm kuni neli aastat.

Roosve paneb südamele, et rahatähe puhul tuleb edaspidigi jälgida turvaelemente. «Pangatähte tasub kontrollida ja vaadata, see ei ole mingisugune häbiasi ja kellegi kahtlustamine. Eriti tähelepanelikud peaksid olema kaubandus- ja teenindusvõrgus töötavad inimesed, kes võiks ikkagi leida paar minutit, et endale selgeks teha, milline uus pangatäht on,» lausus Roosve.

Teine seeria puudutab kõiki pangatähti ja plaanide järgi tulebki 2017. aasta alguses ringlusesse uus 50-eurone ja sellele järgneb ka uus 100-eurone ning teised nimiväärtused.

Foto: Eesti Pank
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles