Vaata, kuidas tunda ära uue rahatähe turvaelemente

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uues 20-eurone
Uues 20-eurone Foto: Eesti Pank

Alates tänasest hakkab Eesti Pank väljastama kommertspankade kaudu uuendatud kujunduse ja turvaelementidega 20-euroseid pangatähti.

Uue seeria 20-eurose rahatähe puhul on kõige silmatorkavamaks muutuseks täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreeaken Europe kujutisega rahatähe paremal serval, vahendab Eesti Pank. Mitmed teised turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on sarnased nagu uutel viie- ja kümne-eurostel.

Uue 20-eurose esikülg. Allikas:
Uue 20-eurose esikülg. Allikas: Foto: Eesti Pank
Uues 20-eurose tagakülg. Allikas:
Uues 20-eurose tagakülg. Allikas: Foto: Eesti Pank

«Esimesed uued 20-eurosed lähevad pankadele täna Eesti Pangast teele. Pankadest jõuavad rahatähed kaupmeesteni ja sularahaautomaatidesse ning seejärel on võimalus ka inimestel uus rahatäht oma rahakotti saada,» rääkis Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

Roosve rõhutas, et uue kujunduse ja turvaelementidega rahatäht on seaduslik maksevahend, mille vastuvõtmisest ei tohi kaupmehed keelduda ka siis, kui autentimisvahend või rahakäitlusseade on jäänud veel ajakohastamata. «Kaupmees saab rahatähe ehtsust tuvastada käsitsi, kui ta vaatab või katsub rahatähe turvaelemente,» ütles Roosve.

Samaaegselt väljastavad euroala keskpangad kuni varude lõppemiseni ka esimese seeria 20-euroseid pangatähti. Esimese seeria 5-, 10- ja 20-eurosed pangatähed kehtivad maksevahendina edasi. Küll aga kõrvaldatakse neid järk-järgult ringlusest ja lõpuks kaotavad need kehtivuse maksevahendina, kuid keskpangas saab neid tähtajatult ümber vahetada. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Kuidas tunda rahatähe turvaelemente?

  • Vaata. Kui rahatähte vastu valgust vaadata, ilmub selle vasakus ülaservas asuva Euroopa Liidu lipu ja Mario Draghi allkirja all nähtavale portree kujutisega vesimärk. Vastu valgust vaadates paistab hologrammriba ülaosa läbi ja läbipaistvasse aknasse ilmub Europe portree, mis on nähtav rahatähe mõlemal küljel.
  • Katsu. Katsudes on uue 20-eurose rahatähe paremal ja vasakul serval selgelt tunda reljeefsed paberipinnast kõrgemad jooned. Samuti on rahatähe paber tugev ja krabiseb.
  • Kalluta. 20-eurose vasakus alaservas erkroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades rohelisest tumesiniseks. Hologrammribal tulevad kujutised nähtavale rahatähte kallutades: lisaks Europe portreele on näha number 20, euro sümbol ja värava või akna kujutis.

Allikas: Eesti Pank

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles