Võrdlus: kuidas leida soodsaim elektripakett

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate elektripakettide hindadel tasub pidevalt silma peal hoida.
Erinevate elektripakettide hindadel tasub pidevalt silma peal hoida. Foto: SCANPIX

Kuna kütteperiood on käimas ja viimane aeg on vaadata üle oma elektrimüüja leping, tegi sõltumatu võrdlusportaal elektrihind.ee tänaste elektrimüüjate pakettide võrdluse.

Elektrihind.ee võrdlusportaali arendusjuht Kert Valbet ei soovita olemasolevat lepingut automaatselt pikendada, kuna turg on muutunud konkurentsitihedamaks ja valides odavama paketi on võimalik märkimisväärselt säästa. Enne otsustamist soovitab ta võtta pakkumised kõikidelt müüjatelt või kasutada võrdlusportaali.

«Kuna tarbijaile tundub, et elektriteema on keeruline ja valikut palju, siis pole elektrimüüja vahetamine laialt levinud. Siiski tasub üks kord aastas ennast kokku võtta, sest säästa on võimalik olenevalt kehtivast lepingust ja tarbimisest sadu eurosid,» lisab portaali arendusjuht.

Valbet sõnab, et vaatamata sellele, et tähtajalise fikseeritud hinnaga paketid on siiani osutunud ligi viiendiku võrra kallimaks kui tähtajatud börsipaketid, on Eestis ligemale kaks kolmandikku tarbimiskohtadest just sellised lepingud. «Kuna Eestis on eratarbijatele lepingute lõpetamine 30 päevase etteteatamisega täiesti tasuta, ei tasuks tarbijatel elektrimüüja vahetust karta,» kinnitab ta.

Kuidas käib elektrimüüja vahetamine?

Alustuseks tuleb selgeks teha, mis on majapidamise elektri aastatarbimine. Selleks on kõige lihtsam minna Eleringi hallatavasse andmelattu või küsida infot oma praeguselt elektrimüüjalt. Edasi saab erinevate müüjate pakkumisi võrrelda võrdlusportaalis ja sobivaima leidmise järel on seal võimalik otselingi kaudu liikuda edasi enamuse elektrimüüjate e-keskkondadesse, kus saad kohe elektrimüüjaga lepingu sõlmida.

«Uus elektrimüüja teavitab muutusest tänast elektrimüüjat enamasti ise,» selgitab võrdlusportaali arendusjuht, lisades, et ei tasu unustada, et olenemata, kas leping on tähtajaline või tähtajatu, on lõpetamine tarbijale igal juhul tasuta.

Kes on soodsaim elektrimüüja?

Allolevast graafikust on näha, et soodsaim börsipakett võrdlusportaali keskmisele külastajale on Imatra pakett keskmise kuutasuga 26,86 eurot (marginaaliga 0,19 s/kWh). Fikseeritud 12-kuulistest pakettidest on täna soodsaim 220 Energia pakett keskmise kuutasuga 31,06 eurot (päevane tariif on 5.39 s/kWh, öine 4,29 s/kWh).

Elektripakettide võrdlus. Allikas: võrdlusportaal elektrihind.ee
Elektripakettide võrdlus. Allikas: võrdlusportaal elektrihind.ee Foto: Elektrihind.ee

Valbet lisab selgitusena, et arvutus põhineb elektrihind.ee portaali keskmise kasutaja aastatarbimisel 7700 kWh/a seisuga 25.11.2015. Prognoositud börsihinnaks on arvestatud 4 s/kWh. Elektrimüüjad muudavad pakettide hindu tihti ja need võivad artikli avalikustamise hetkeks olla muutunud. Veel mainib ta, et kuna Eesti Energia AS ei kuva avalikku hinnakirja, siis võrdluses toodud pakkumine on personaalne pakkumine tarbijale aastatarbimisega 2234 kWh/a.

2012. aastal avatud elektrihinna võrdlusportaali eesmärk on pakkuda läbi erapooletu elektripakettide võrdluse tarbijatele kiiret ülevaadet elektrimüüjate pakkumistest ja seeläbi säästa raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles