Pühadestress võib kahjustada naiste tervist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühade toimetused tekitab südamehäireid.
Pühade toimetused tekitab südamehäireid. Foto: SCANPIX

Arstid hoiatavad, et jõulude eelsetest askeldustest tingituna  võib naistel tekkida südameprobleeme.

 «Pühade eel tekitab naistele stressi näiteks küpsetamine, kinkide ostmine, pereürituste korraldamine, mis võib viia südameriskideni,» selgitab USA Houstoni haigla kardioloog Karla Kurrelmeyer portaalis Health.

Kardioloog on ta näinud mitu juhtumit, kus inimesel on stressist tulenev kardiomüopaatia. «See ilmneb naistel just siis, kui neil on lühikese aja jooksul palju pingeid, ning samaaegselt on ka  mõni traumaatiline kogemus, nagu näiteks pereliikme surm, avarii või saamata jäänud sissetulek,» rääkis arst. Ta lisas, et sümptomeid ignoreerides võib see viia surmani.

Stressist põhjustatud kardiomüopaatia ilmneb enamasti 50.-70. aastastel naistel, kui nende stressihormoonid nõrgestavad vasakut ajuvatsakekest.

Paljudel naistel on pühade ajal kõrge vererõhk, millele võib järgneda valud rinnus, südame pekslemine või isegi insult. Naistel, kel on varasemalt esinenud kõrget vererõhku, vajaksid stressi ajal eriti hoolikalt jälgimist.

 «Pühade ajal on oluline võtta aega iseendale ning teha asju, mida aitavad stressi vähendada,» soovitab Kurrelmeyer. Ta soovitab  jalutada või joosta, teha joogat, mediteerida. «Pühad peaksid olema rõõmus aeg, mida saab veeta kodus pere ja sõprade seltsis, mitte arstidega traumapunktis,» sõnas Kurrelmeyer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles