Nutimaailma suurimad ohud: ohtlikud võõrad ja läbimõtlemata ostud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed võrgus
Lapsed võrgus Foto: SCANPIX

Infoturbe ettevõtte Kaspersky Labi küsitluse järgi kardab 53 protsenti lapsevanematest, et nende laps näeb veebis soovimatut sisu, ja iga kümnes on kindel, et see on juba juhtunud.

Uurides noorema põlvkonna huvisid veebis, avastasid eksperdid, et 44 protsendile vanematele teeb muret ka võimalus, et laps suhtleb veebis ohtlike võõrastega. Nende arvates võivad sellised suhtluskaaslased last solvata, temalt konfidentsiaalset infot välja petta või päriselt kokku saama kutsuda.

Kapersky Labi hinnangul on sellel hirmul alust, sest kõige enam huvitab lapsi veebis suhtlemine, eelkõige sotsiaalvõrgustikud. Veebisuhtlusvahendid – sotsiaalvõrgustikud, e-post ja jututoad – moodustasid 77 protsenti kogu laste veebitegevusest. Veel üks kasvav oht sotsiaalvõrgustikes on küberkiusamine, st tagakiusamine ja alandamine veebis, mis sageli põhjustab tõsiseid psühholoogilisi traumasid, eriti siis, kui konflikt muutub virtuaalsest reaalseks.

Laste veebitegevuse jaotus.
1 aasta (oktoober 2014 kuni oktoober  2015) keskmine näitaja.
Allikas: Kaspersky Security Networki statistika
Laste veebitegevuse jaotus. 1 aasta (oktoober 2014 kuni oktoober  2015) keskmine näitaja. Allikas: Kaspersky Security Networki statistika Foto: Kaspersky Security Network

Iga kümnes laps läheb veebi ka arvutimängude pärast ja veebipoodidest või maksesüsteemidest tehtud ostude eest tasumiseks, viimase osas küll ainult 4 protsenti lastest. Infoturbe ettevõtte sõnul võib loata juurdepääs vanemate veebirahakotile põhjustab mitte ainult rahalist kahju, vaid võib anda lastele juurdepääsu ka soovimatule veebisisule.

Muud tegevused, nagu piraatprogrammide, videote, muusika, porno ja erootika, vanemate installitud blokeerivate programmide tööpõhimõtete ja nendest möödahiilimise võimaluste otsimine ning relvade, vägivalla ja tsenseerimata sõnavara alla liigitatud saitide külastamine on laste hulgas vähem populaarne.

Hoolimata ohtude hulgast ei võta iga viies täiskasvanu oma lapse kaitseks mingeid meetmeid ja ainult 22 protsenti on installinud vanemakontrolli vahendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles