Soome politsei on hädas internetipetturitega

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne internetist ostu tegemist tuleb veenduda müüja usaldusväärsuses.
Enne internetist ostu tegemist tuleb veenduda müüja usaldusväärsuses. Foto: SCANPIX

Soome politsei on mures internetis tegutsevate müüjate pärast, kes reklaamivad võltsitud elektroonikatooteid või seadmeid, mida ei pruugi neil tegelikult müügis ollagi.

Viimasel ajal on oluliseks trendiks saanud internetis kaupade müümine ja ostmine, mida soomlased teevad enim saitidel huuto.net, tori.fi ja keltainenporssi.fi, vahendab Yle.

Politsei peainspektori Kari Niinimäki sõnul kasvab internetimüügi populaarsusega ka pettuste arv. Seni näitab politsei statistika, et sel aastal on teatatud 8100 internetimüügi pettusest ning võrreldes eelmise aastaga on see number suurenenud juba 30 protsendi võrra.

«Inimesed huvituvad aina enam uusima tehnoloogiaga seadmetest ning petturitel on lihtne kasutatud seadmeid uutena reklaamida,» ütles Niinimäki. Lisaks pannakse internetis müüki seadmeid, mida ei pruugi müüjal tegelikult endal ollagi.

Näiteks ühe hiljutise kaebuse alusel tuvastati kaks kahtlusalust, kes olid inimestele «müünud» üle 60 iPhone, mida neil klientidele tegelikult saata polnud. Juhtumi uurimise tegi veidi keerukamaks asjaolu, et müüjad olid iga müügikuulutuse lisanud erinevaid isikuandmeid kasutades.

Petturile ülekande teinud inimesed ei saa tõenäoliselt kunagi oma raha tagasi, sest see kulutatakse või teisaldatakse enne, kui panga kaudu tehing tühistada jõutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles