Viis peidetud teenustasu, millest sul pole aimugi

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenustasud tühjendavad märkamatult meie rahakotti.
Teenustasud tühjendavad märkamatult meie rahakotti. Foto: SCANPIX

Esmapilgul soodne pakkumine võib hiljem kalliks maksma minna, sest ettevõtetel on komme hindadele lisaks arvestada ka teenustasusid.

Igal aastal tasume kümneid või isegi sadu eurosid peidetud teenustasusid, mis märkamatult meie rahakotti õhendavad. Rahvusvaheliste valuutaülekannetega tegelev TransferWise kogus kokku viis kõige enamlevinumat tasu, millega me igapäevaselt kokku puutume.

1. Pankade teenustasud

Finantssektoris on väga palju varjatud teenustasusid. Enamus meist on kokku puutunud erinevate tasudega, mida pangad kasseerivad. Nendeks võib olla igapäeva toimingud nagu pangaülekanded teise panka, teise panga automaadist raha välja võtmine, aga ka maksed krediitkaardi limiidi ületamise eest, konto hooldustasu või siis erinevad lepingutasud. Eriti suured ülekandetasud on raha vahetamisel, kus teenustasu on tihti peidetud valuutakursi sisse. See tähendab, et klient ei pruugi isegi teadlik olla, kui palju ta tegelikult valuutaülekande eest pangale tasus.

2. Kindlustusteenused

Ka kindlustusfirmadel on palju peidetud tasusid. Näiteks erinevad maksud, mis liidetakse automaatselt lennupiletite hinnale, eriti odavlennufirmade puhul. Sama tehakse ka auto rentimisel välisriigis. Kui esialgu ülisoodsana tunduvale rendihinnale liita erinevad kindlustustasud, mille peab enne auto rooli istumist välja käima, võib tegelik rendi hind olla esialgsest pakkumisest pea poole suurem.

3. Odavlennufirmad

Odavlennufirmad on peidetud tasude osas väga osavad. Väljareklaamitud soodne piletihind saab üsna pea uue ilme, kui kõik lisatasud sinna juurde liita. Tasu küsitakse kõige eest – pagasi registreerimine, lennukis istekoha broneerimine, lennujaamamaksud, kütusemaksud, broneeringu muutmise tasu jm. Ja kui lõpuks lennukile istudes keha kinnitada soovid, tuleb võileiva lunastamiseks uuesti rahakott välja otsida.

4. Lisatasud söögikohtades

Kuigi tasuta kraanivee ja leiva pakkumine on saanud söögikohtades juba iseenesestmõistetavaks, leidub siiski ettevõtjaid, kes neid tooteid raha eest pakub. Tegelikult on vee ja leiva hind juba muude roogade ja jookide hindadesse sisse arvestatud. Samas on ka ettevõtjaid, kes sulle esimese klaasi vett ja paar leivaviilu tasuta annavad, kuid järgnevate eest raha küsivad.

5. Pink tax

Viimane peidetud teenustasu on «roosa maks», mis puudutab eelkõige naisterahvaid. Naiseks olemine on kallim lõbu, kui mehena elada. Näiteid on seinast seina – alustame kasvõi naiste juustelõikusest, mille hind on oluliselt kallim meest omast. Samuti peavad naised rohkem raha välja käima näiteks parfüümide või kosmeetikatarvete eest. Aga ka näiteks meeste pardel või žiletid on oluliselt soodsamad kui naiste erinevad raseerimistarbed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles