Kodanikuühendus mõistab hukka jõuluaegse ostuhulluse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengukoostöö Ümarlaud leiab, et jõulueelne ostuhullus tekitab stressi ja koormab keskkonda.
Arengukoostöö Ümarlaud leiab, et jõulueelne ostuhullus tekitab stressi ja koormab keskkonda. Foto: SCANPIX

Arengukoostöö Ümarlaud kutsub inimesi alates tänasest ühinema sündmusega, mis pöörab jõulude ajal tähelepanu lähedastega koos olemisele, mitte ostlemisele.

Üleskutse «Võidab, see kellel on jõulude ajal kõige vähem stressi» eesmärk on võidelda jõulueelse tarbimishullusega, millel on suurim negatiivne mõju maailmale, vahendab kodanikuühendus.

Arengukoostöö Ümarlaua juhi Piret Hirve sõnul on selle üleskutse eesmärk kutsuda inimesi hoolivalt kinkima ja mõtlema lisaks kingisaajale ka kingituse valmistajale. «Suurem osa populaarsetest jõulukinkidest on pärit arenguriikidest, kus tänaseni töötavad paljud inimesed veel ebainimlikult väikse töötasu eest ja halbades tingimustes,» selgitas Hirv.

Ta lisas, et nii võib juhtuda, et heasoovliku kingiostuga toetab ostja ettevõtteid, kelle jaoks jõuluaegne hoolivus väljendub ainult kasuminumbris. «Lihtsaim viis selliseid oste vältida, on kinkida hoopis elamus, eelistada kodumaist või uurida tootja tausta,» rääkis Hirv.

Kodanikuühendus on seisukohal, et ostuhullus suurendab ka globaalset jalajälge – enamik mänguasju, jõuluehteid ja muid pühadekaupu pärinevad meist tuhandete kilomeetrite kauguselt. «Sama tempoga Hiinas, Indias või Bangladeshis toodetud vidinaid ostes kahjustame keskkonda,» märkis Hirv, lisades, et irooniline on see, et keskkonnamõjude tagajärgedega peavad tulevikus hakkama saama meie endi lapsed ja lapselapsed, kellele jõulude ajal arengumaadest kinke ostame.

Arengukoostöö Ümarlaud kutsub üles pühade ajal pöörama tähelepanu kõigele sellele, millest päriselt hoolime. Terveilm.ee blogist leiab konkreetseid soovitusi, kuidas teha tarbimispühast taas inimestepüha. «Kui tunned, et jõulud on aeg lähedastega koosolemiseks, siis võta osa Facebooki sündmusest «Võidab see, kellel on jõulude ajal kõige vähem stressi»,» sõnas kodanikuühenduse juht.

2015. aasta on arengukoostöö aasta, kus pööratakse rohkem tähelepanu arenguriikidega seotud teemadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles