Omniva pakiautomaatide turvakaamerate pilt on lihtsasti jälgitav

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Drooniga videot filminud tartlane avastas Omniva turvakaamerate süsteemis võimaliku turvaaugu.

Möödunud nädalavahetusel võttis tartlane Mart Leib kapinurgas välja oma ühe põhilise töövahendi; multirootori ehk drooni, kirjutab Kiip. Olles tiivikud tolmust puhtaks tõmmanud, sammus ta lennuvahendiga Tartu Eedeni kaubanduskeskuse juurde, et filmida reklaamvideo ühele ettevõttele.

Kuna kasutatud droonil on kaks kaamerat - üks filmimise eesmärgil ning teine lennuparameetrite jälgimiseks - pidi ta ühele neist leidma võimalikult puhta signaali. Videovastuvõtjal sagedust muutma hakates tabas teda ühtäkki üllatus - oma väiksel monitoril nägi ta Omniva pakiautomaadi turvakaamera pilti. Lähemal uurimisel selgus, et pilt on pärit lähedalasuvast pakiautomaadist ning nähtav reaalajas.

«Turvakaamerate pildi nägemine on tingitud tõenäoliselt soodsa ja aegunud turvalahenduse kasutamisest. Krüpteerimata analoogvideot edastatakse üle avaliku 5.8Ghz sageduse,» täpsustas Leib. Sel viisil turvakaamerate pildile ligi pääsemine on väga lihtne ning ei vaja suurt rahakotti.

Omniva kommunikatsioonijuhi Erki Varma hinnangul on turvarisk klientide jaoks väike. «Kaamerate pilti on võimalik vaadata reaalajas ning selle leviulatus on väike. Kaamerad ei võimalda tuvastada klientide poolt automaati sisestatavaid kaarte või koode,» selgitas Varma.

Varma sõnul on juhtmevabad kaamerad, mida see probleem puudutab, kasutusel vaid neljas Omniva automaadis Eestis ning ka need plaanitakse juhtmega kaamerate vastu välja vahetada.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda portaalist Kiip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles