Võrevoodi pehmendused võivad põhjustada surma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrevoodi pehmendused on põhjustanud ohtralt lämbumissurma.
Võrevoodi pehmendused on põhjustanud ohtralt lämbumissurma. Foto: SCANPIX

Viimase seitsme aasta andmete kohaselt on kolmekordistunud hukkunud väikelaste arv, kelle surma põhjustasid süütuna näivad võrevoodi pehmendused.

1985.-2012. aastail olid võrevoodi pehmendused tõenäoliselt 77 surmajuhtumi põhjustajaks, selgus Journal of Pediatrics ajakirjas avaldatud uuringust. 67 protsendil juhtudest oli lämbumissurma põhjuseks ainuüksi pehmendus, 33 protsendil juhtudest jäi laps kinni pehmenduse ja muu objekti vahele, vahendab CNN.

Uuringu autorid usuvad, et pehmendusest tingitud surmajuhtumite arv võib tegelikkuses olla oluliselt suuremgi. Võrevoodi pehmenduste kasutusel ja müügil puuduvad selged piirangud, sest ettevõtted võivad kehtivaid tööstusstandardeid vabatahtlikult jälgida. Näiteks ei müüda enam plastikust pehmendusi ning ka kangast pehmendused on õhemad kui varem.

Ameerika lastearstide akadeemia soovitab lapsevanematel vältida pehmenduste kasutamist ning ka lastearstid hoiatavad vanemaid selle eest regulaarselt. 2012. aastal lisas Consumer Reports pehmenduse 13 ohtliku lastetoote nimekirja. Tootjad peavad aga pehmendusi endiselt ohutuks ning need on müügil enamikes beebitarvetepoodides.

«Inimesed eeldavad, et kui pehmendused oleks ohtlikud, siis poed ei müüks neid. Lisaks arvatakse, et pehmendust voodi külge kinnitades kaitstakse oma last enda vigastamise eest, kuigi tegelikult pole pehmendusel olulist otstarvet,» rääkis üks uuringu autoritest, lastearst dr Brad Thach.

Thachi sõnul võivad väikelapsed küll pea vastu pehmendusteta voodit ära lüüa, kuid imikutel pole piisavalt jõudu, et endale suuremaid vigastusi tekitada – kõige tõenäolisemalt saavad nad vaid väikse muhu või sinika. Surmajuhtumite puhul on aga lapsed enamasti kasutanud pehmenduse abi voodist välja ronimiseks ning kukkunud või lämbunud pehmenduse ja voodi vahele surutult.

Lapse tervise arengu instituudi teaduri Lorena Kaplani sõnul soovitab organisatsioon jälgida lastearstide soovitusi. «Senistel andmetel arvame, et pehmendusi ning neile sarnanevaid tooteid tuleks vältida. See, et neid on lihtne osta ja kasutada, ei tee neist veel head valikut,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles