Vastne veebirakendus lubab talukaupa 24 tunniga otse koju

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkel saab Sibise lehel valida kolme paketi vahel.
Hetkel saab Sibise lehel valida kolme paketi vahel. Foto: Veebilehe kuvatõmmis

Tänasest alustas tegevust veebiplatvorm Sibis, mis võimaldab talutoitu otse talunikult 24 tunniga koju tellida, järgmisest nädalast käivitub lisaks veebilehele ka mobiiliäpp.

«Üks väga suur mure selliste talukaupade tarnimise juures on olnud just see tarnimise protess, seda on erinevatel viisidel üritatud lahendada – küll keskladude, küll ühiskondlike transpordiviiside kaudu,» rääkis talunikult tarbijale talukaupa vahendava veebiplatvormi Sibis arendusjuht Karl Angelo Maiuri. Tema kinnitusel jõuab veebiplatvormi kaudu tellitud talukaup tellijani talle sobivasse kohta 24 tunniga, mis peaks olema ka peamine värskuse tagatis selle saajale. Kohaletoimetamise eest vastutab Omniva.

Selline näeb välja Sibise veebileht sibis.ee. Foto: veebilehe kuvatõmmis
Selline näeb välja Sibise veebileht sibis.ee. Foto: veebilehe kuvatõmmis Foto: Kuvatõmmis

Asja lihtsustamiseks ja mõistlikku hinda silmas pidades ei vahenda Sibis talukaupa üksikute porgandite või kartulite haaval, vaid pakub kolme erinevat toidupakki, mille hulgast talukaubahuviline vastavalt oma maitsele valida saab. Ühest pakist leiab nädala või paari jagu köögivilju. «Hetkel on meil lihtne, klassikaline ja gurmaanile,» selgitas Maiuri.

Lihtsast toidupakist leiab sellised põhiasjad nagu kartul, porgand, sibul ja jõulu-eelsel ajal ka hapukapsas porgandiga. Klassikalisse paketti on lisatud kaalikat ja peeti ning gurmaanipaketti on kokku pandud erinevatest sortidest kartulid ja sibulad, värvilised peedid ja porgandid, porrulauk ja pastinaak. Hinnaks on ühel kastitäiel köögiviljadel vastavalt valitud paketile 21, 26 ja 46 eurot.

Alternatiividel terve rida puudusi

«Miks me selle ettevõtmisega kaasa läksime, on eeskätt seetõttu, et mul endal on ka see mõte peast läbi käinud – et see kaup võiks kuidagi mugavamalt ja otsemini lõpptarbijani jõuda,» põhjendas Saaremaa Rautsi talu esindaja Taavi Põri, kes on pereettevõttes köögiviljakasvatusega tegelenud alates 2011. aastast ja on esimene talunik, kelle kaupa Sibis vahendama hakkab.

Tema sõnul on tänastel lahendustel, terve rida puudusi, mis teda talunikuna rahuldanud ei ole. «Ükski praegu olemasolev asutus ei tarnigi neid päris koju kätte ja peale selle sa pead ise majandama – leppima tarnijaga kokku, kus sa saad kauba kätte,» tähendas Põri, viidates siinjuures ennekõike üle Eesti mõnda aega tagasi käivitatud otse tootjalt tarbijale (OTT) süsteemile.

Kuigi detsembrikuu jooksul saab Sibise vahendusel tellida vaid Rautsi talu toidukraami, plaanivad ettevõtte asutajad jaanuari jooksul seda ringi laiendada 15 kuni 20 taluni üle Eesti. Hetkel on selle otsuse taga puhtalt praktiliselt põhjused. Kuigi juba praegu on suurem hulk talunikke nende lahenduse vastu huvi tundnud, tahavad asutajad detsembrikuu jooksul vaadata, kuidas süsteem tööle läheb ning vajaduse korral lahendada esineda võivad takerdused.

Mure Eesti talunike pärast

Idee algatajad on neli EBS gümnaasiumi õpilast, kelle jaoks on see esimene ettevõte, mille loomise ja käivitamisega nad kokku puutuvad. Peamine põhjus, miks nad talukauba vahendamise platvormi lõid, oli mure Eesti talunike ja nende toodete turustamise pärast.

Sibise taga on neli Eesti koolinoort (vasakult): arendusjuht Karl Angelo Maiuri, finantsjuht Elo Johanna Kuklane, müügijuht Kristiina Toomik ja tegevjuht Rudolf-Gustav Hanni. Foto:
Sibise taga on neli Eesti koolinoort (vasakult): arendusjuht Karl Angelo Maiuri, finantsjuht Elo Johanna Kuklane, müügijuht Kristiina Toomik ja tegevjuht Rudolf-Gustav Hanni. Foto: Foto: Siiri Liiva

«Puudulikud toetused, sanktsioonid ja suurtootjate surve on toiduainete hinnad nii madalaks viinud, et väiketootjatel ei õnnestu enam piisavalt suure marginaaliga ökoloogilisi ja ausaid talukaupu müüa,» selgitas ettevõtte finantsjuht Elo Johanna Kuklane. Ta tõi näitena välja, et kaupluses müüdavate kartulite eest jõuab talunikuni lõpuks vaid 10 kuni 14 senti kilo eest. Sibise kaudu on see summa ligi kolm korda suurem.

«Eesti riik on seadnud üheks oma eesmärgiks ettevõtluse arendamise ja ettevõtliku noore kasvatamine algab juba koolist,» tähendas EBSi gümnaasiumi direktor Kersti Uudla, kes lisaks ettevõtlikkuse tunnustab Sibise meeskonna puhul ka noorte sotsiaalset maailmavaadet. «Hea meel on tõdeda, et see ei ole lihtsalt mingisugune äpp, mingisugune mäng, vaid et see tõepoolest on ka kasulik asi,» lisas ta.

Järgmisest nädalast ka mobiiliäpp

Seda noored ei karda, et Omniva 24-tunnise kätte toimetamise lubaduse osas neid alt võiks vedada. «Hetkel ei ole Eestis tegutsevatest transpordiettevõtetest mitte keegi teine võimeline meile pakkuma seda süsteemi, kus klient saab enda kauba kindlal ajal kätte,» selgitas Sibise müügijuht Kristiina Toomik.

Karl Angelo Maiuri lisas, et Omniva kasuks pani neid otsustama ka postifirma tehniline lahendus, kus nad ise toodete kohaletoimetamisse väga palju sekkuma ei pea. Ka ei peaks talvisel ajal kartma, et juurikad ära külmuvad – ka selle eest on lubanud postifirma hea seista. Lisaks plaanivad noored ettevõtjad katsetada ka erinevaid pakendamise viise, mis just talvisel ajal köögivilju paremini kaitsta võiksid.

Kuigi täna on võimalik Sibise kaudu talukaupa tellida üksnes läbi nende veebilehe, käivitub järgmise nädala esimesest poolest ka mobiilirakendus nii IOSile kui androidile. Samuti kaalutakse juba platvormi võimalikku laienemist nii Lätti kui Leetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles