Miks ei tohi beebile hakata andma lisatoitu liiga vara?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebile ei tohiks hakata andma lisatoitu liialt vara.
Beebile ei tohiks hakata andma lisatoitu liialt vara. Foto: SCANPIX

Liialt vara lisatoidu andmine ei ole imikule hea – selle tagajärjel võib tekitada nii beebi alatoitlust kui ka toitainete ja energia vaegus.


Pakkudes lisatoitu liiga vara varitsevad last järgmised ohud:

• Mida väiksem on laps, seda suurem on oht, et oluline osa rinnapiimast asendatakse mitte nii täisväärtusliku lisatoiduga. Selle tulemusel rinnapiima produktsioon väheneb ja tekib oht energia ja toitainete vaeguse tekkeks.

• Tekib kõhulahtisuse oht, kui pakutav lisatoit on saastunud mikroorganismidega, millega suurem laps juba toime tuleks. Mida väiksem laps, seda kiiremini ja kergemini tekib vedelikudefitsiit.

• Liialt vara lisatoiduga alustamine võib põhjustada ka toiduallergiat, sest ebaküps seedetrakt ei tule toime seda ründavate mikroobide ja liiga suurte toiduosistega. Imikul on soolestiku kaitsemehhanismid veel välja kujunemata.

• Mida väiksem on laps, seda suurem osa rinnapiimast asendatakse lisatoiduga ja nii jääb laps ilma ainsast õigest toidust, sest kõht oleks justkui täis.

• Võib tekkida alatoitlus, sest laps ei suuda omastada piisavalt vajalikke aineid toidust, mis talle ei sobi.


Allikas: 2in1.ee/beebitoidud
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles