Elektrilevi: osa maakondi ei saa ka täna voolu tagasi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormikahjude taastamine Saaremaal Anglas.
Tormikahjude taastamine Saaremaal Anglas. Foto: Elektrilevi

Kuigi elektrikatkestusi kõrvaldab 152 rikkemeeskonda, ei suuda Elektrilevi kõikides maakondades rikkeid kõrvaldada.

Juhul kui torm vaibub ja uusi elektrikatkestusi juurde ei teki, kõrvaldatakse kõik rikked tänase päeva jooksul Hiiu-, Jõgeva-, Järva-, Tartu-, Ida-Viru- ja Lääne-Virumaal, teatas Elektrilevi. Ülejäänud maakondades jäävad üksikud elektrikatkestused.

Kui laupäeval ja pühapäeva esimesel poolel oli olukord kõige kriitilisem Saaremaal, siis pühapäeva õhtul tugevnenud tormi tõttu kasvas elektrikatkestuste arv kõige enam Pärnumaal, kus on 3634 elektrita majapidamist ja ettevõtet. Rohkem rikkeid on veel Saare-, Viljandi- ja Raplamaal, kus esialgse prognoosi järgi ulatuslikumad rikked kõrvaldatakse tänase päeva jooksul, kuid rikete kõrvaldamine jätkub veel homme, vajadusel ka ülehomme.

Elektrilevi pressiesindaja Maret Reinumägi sõnul on tugeva tuule ja tormiga  liinidele langenud puud suurimateks rikete põhjustajaks. Seetõttu on rohkem rikkeid just metsatrassidel. «Kuid mitte ainult, sest ka üksikud puud võivad tugeva tuulega elektriliinidele ulatuslikku kahju põhjustada ja seda ka linnas. Nagu juhtus Kristiine piirkonnas Mooni tänaval, kus liinile langenud puu lõhkus elektriliine ja tõmbas maha mitu elektriposti,» selgitas ta.

Selleks, et liinikoridoridesse ükski puu langeda ei saaks, tuleks liinitrassid palju laiemaks muuta, mis tähendaks umbes Hiiumaa suuruse maa ala metsa maha raiumist. Teisalt võivad just kitsamad liinitrassid teatud juhtudel, olenevalt tuule suunast, puude paiknemise tihedusest jm puude langemist liinile ära hoida.

Kogu nädalavahetuse kestnud tormi tõttu on esmaspäeva hommikul kell 10.45 seisuga elektrita veel 10 960 majapidamist. Rikete kõrvaldamist raskendas kogu nädalavahetuse kestnud tugev tuul, mis saartel alla 20 meetri sekundis ei langenudki.

«Rohkem kui 100 rikkemeeskonda pingutasid kogu nädalavahetuse, et elektrikatkestusi kõrvaldada ja pühapäeva pärastlõunaks oli elektrita majapidamiste arv koos päeva jooksul lisandunud riketega langenud juba 3000ni,» rääkis Elektrilevi käiduosakonna juhataja Taivo Tõnne. Eile õhtul tugevnenud tormi tõttu on elektrikatkestuste arv täna hommikuks taas kasvanud.

Elektrilevile teadaolevatest riketest saadab ettevõte ise klientidele SMS-teate. Ettevõte palub helistada rikketelefonile 1343 vaid siis, kui klient ei ole rikkega tegelemisest teavitavat sõnumit saanud. Nii saab kõnekeskuse kaudu teenindada operatiivsemalt neid kliente, kelle elektrikatkestuse kohta Elektrilevi juhtimiskeskusel info puudub.

Maas vedelevat või katkenud elektriliini märgates helistage kohe Elektrilevi rikketelefonil 1343. Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi isegi 10 meetri raadiuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles