Küülikupraad ürtidega

Küülikupraad punase kapsaga.

FOTO: Toomas Tatar

Kui otsite jõulu- või aastalõpupeo lauale vaheldust, proovige loomingulise paari, stilisti Merit ja floristi Peter Boeijkensi pühaderoogade klassikat. 

Küülikulihaga võib serveerida ahju- või keedukartuleid, samuti hautatud punast kapsast õuntega ning muid meelepäraseid puu- ja köögivilju. Kerget särtsu lisab viigimarjamoos või kumkvaadikaste.

•          2 keskmise suurusega küülikut (nt Rannamõisa)

•          600 g võid

•          soola, pipart

•          4 suurt purustatud küüslauguküünt (2 määrimiseks, 2 kastmesse)

•          7 loorberilehte

•          7 nelgitera

•          mõned oksad värsket rosmariini

•          punt värsket või veidi kuivatatud tüümiani

Tükelda küülikud – eralda noaga esi- ja tagajalad ning jaga keskmine osa tükkideks. Hõõru liha soola, pipra ja küüslauguga sisse.

Pane suur ahjupott pliidile, lisa või, küüslauk, loorber, nelk, rosmariin ja tüümian. Kui või on juba piisavalt tuline – ära lase kõrbema! –, prae võis lihatükid kiiresti igast küljest jumekaks. See ei lase hautamisel lihamahladel välja imbuda. Hauta liha või-maitseainesegus tasasel tulel kaane all umbes kolm tundi, iga poole tunni tagant lihatükke potis ümber keerates – nii pääsevad maitseained kõikjale ja sügavamale. Vedelik peaks hautamise ajal kergelt mullitama.

Liha võib ka ahjus küpsetada, ent pliidil on mugavam lihatükke ümber keerata. Vedelikupuudust tõenäoliselt ei teki, sest ka küülikust eraldub piisavalt rasva.  

Maitserohket hautamisvedelikku võib kasutada kastmeks, samuti ahjukartulite valmistamiseks, pannes need koos osa hautamisvedelikuga vähemalt tunniks ahju küpsema. Maitseks võib lisada soola ja veel küüslauku.

Kumkvaadikaste

See kaste sobib imehästi küülikuprae juurde.

•          1 dl mett

•          2 dl apelsinimahla

•          12 kumkvaati

•          1 sl võid

Pane mesi ja apelsinimahl potti, keeda aeg-ajalt segades kümme minutit. Lisa või ja kumkvaadid, mis on lõigatud kaheksaks väikeseks sektoriks. Keeda veel viis minutit ja lase jahtuda.

Toimetus ootab lugejate küsimusi
Saada

Populaarne

Tagasi üles