Amet, mis kindlustab Soomes töö

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitatud puhastusteenindajale on Soomes töö garanteeritud.
Koolitatud puhastusteenindajale on Soomes töö garanteeritud. Foto: SCANPIX

Paljud Soomes töötavad ja elavad inimesed valivad ümberõppeks just puhastusteenindaja eriala, kuna see tagab pärast kooli lõppu 98-protsendiliselt ka tööle saamise.

Kuigi paljudele inimestele seostub koristajatööga ennekõike pilt vanemaealise naisest, kes veab enda järel moppi ja veepange, siis on professionaalse puhastusteenindaja töö tänu tehnoloogia arengule muutunud oluliselt lihtsamaks, kuigi seab kõrgemad nõuded ka selle tegijale, vahendab Yle.

Seda toob välja ka viimased kuus kuud Winnova polütehnikumis Poris puhastusteenindajaks õppiv Lea Vielmaa, kelle arusaam koristajatööst on selle aja jooksul oluliselt muutunud. «Puhatusteenindaja töö ei ole üldse nii lihtne, kui inimesed arvavad – see ei ole võrreldav selle koristamisega, mis tavaliselt oma kodus tehakse,» tähendas ta, lisades veel, et täna on selle võrdlemisi lihtsaks peetud töö tegemiseks ka korralikku väljaõpet ning kvalifikatsiooni tõestavat dokumenti vaja.

Puhastusteenindajaks õpitakse Winnova polütehnikumis aasta aega. Selle jooksul käiakse üpris põhjalikult läbi klienditeeninduse, tehnoloogia, puhastuskeemia, puhastusmaterjalide ja –tehnikate teemad. «Ka koristaja peab oma tööd tegema korrektselt ja hügieeninõudeid silmas pidades,» märkis Vielmaa. Ta lisas, et tänased tehnoloogiavõimalused ja puhastusmaterjalid teevad selle töö oluliselt kergemaks, kui see varasemalt oli. «Keegi ei käi enam ämbriga ringi,» kinnitas ta.

Kuna Soomes töötus järjest kasvab, on teatud töökohad, kus töökäsi on kogu aeg vaja ning puhastusteenindaja eriala on üks põhilisemaid neist. Neile inimestele, kes on Winnowa-sarnase koolituse läbi teinud ja selle kohta ka diplomi saanud, on töö praktiliselt garanteeritud. «Meie päevase õppe õppuritest saab 98 protsenti kohe pärast kooli lõpetamist tööle,» sõnas polütehnikumi koolitusspetsialist Marika Karismaa.

Tema kinnitusel on terve hulk inimesi, kes pärast mingit muud ametit otsustavad puhastusteenindajaks ümber õppida ning tänane tööturuolukord oma veidral viisil muidugi soodustab seda. «Ma ise olen korduvalt ametit vahetanud ja mul on hea meel, et mul nüüd on diplom millegi tegemiseks, mille eest mulle reaalselt makstakse ka palka,» tähendas Karismaa.

Muidugi on puhatusteenuste valdkond ka see, kus proovivad kätt ka paljud Soome jõudnud immigrandid. «Kõigis meie õpperühmades on vähemalt üks immigrant,» sõnas Vielamaa, lisades, et koolis on veel ka eraldi üksus, mis võimaldab neil samaaegselt puhastusteenindajaks õppimisega ka soome keelt õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles