Kuidas vabaneda kassi öisest näugumisest?

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alex Milan Tracy/Alex Milan Tracy/Sipa USA

Inimeste teatud tegevused võivad esile kutsuda kasside pideva häiriva käitumise, mis ei lase nende omanikel öösiti rahulikult magada.

Kassid, koerad ja paljud teised loomad õpivad kogemustest, et nende teatud tegevustel on otsene tagajärg, kirjutab portaal tiede.fi.

Öised näugumisharjumised algavad tavaliselt juhuslikult, näiteks sellest, et kass soovib endale öösel seltskonda. Kui inimene tuleb näugumise peale voodist välja ja proovib kassi vaigistamiseks anda talle süüa, tunnevad kassid, et neid premeeritakse öise näugumise eest. Samamoodi õpib koer tähelepanu saamiseks ära haukumise.

Probleemi saab lahendada, kui jätta järjekindlalt kassi öine näugumine või koera haukumine tähelepanuta. Samal ajal peab omanik alustama looma premeerimist soovitud käitumise eest. Näiteks võiks kassiga enne magamaminekut suhelda, teda silitada ja natuke mängida.

Positiivne muutus ei toimu üleöö. Kui koduseid käitumisreegleid muudetakse järjekindlalt, ilmneb lemmiku halbades harjumustes suur muutus juba paari nädala möödudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles