Kümme nippi, kuidas vältida jõulustressi

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulud võivad olla stressirohke aeg. Kuidas teha nii, et pühadehooaeg oleks täis rõõmu ja sära? Kuidas vältida erimeelsuste ja tülide tekkimist juba eos?

Female First vahendab suhteekspertide nõuandeid, kuidas paarid saaksid pühad võimalikult rõõmsalt üle elada.

  1. Tunnistage, et jõuludega kaasneb stress. See on hea koht, kust alustada. Sul võib olla ettekujutus, millised on täiuslikud jõulud, ning see paramatamatult loob eeldused pettumuseks.
  2. Ära aja taga täiuslikkust. Me võime mõelda, et täiuslikud hetked on need, mis loovad unustamatuid mälestusi, kuid tegelikult on sageli just igapäevased, natuke totakad hetked need, mis meid naerma ajavad ning kõige paremini meelde jäävad.
  3. Võta rahulikult. Proovi keskenduda ühele asjale selle asemel, et korraga ära korraldada kõik, mis pühadehooajal plaanis. Ela hetkes, võta stressi maha.
  4. Oska öelda ei. Praegusel ajal on lõputu arv üritusi ja meelelahutus, mida kõike võiks nautida. Enne asjadega nõustumist mõtle aga iga üritus omaette läbi: mis see sulle annab, kui tähtis see sulle on, kuidas see mõjutab su sõpru ja perekonda.
  5. Aktsepteeri oma tundeid. Kui sa oled lahutatud või lahku läinud, võib jõuluaeg olla emotsionaalselt raske, eriti kui lapsed veedavad sel ajal aega eksiga. Kui sa tunned viha või üksildust, ära süüdista end, vaid aktsepteeri oma tundeid. See on samm õnnelikkuse poole. Samuti võta vastu otsus, et sa ei tekita laste elus draamat ning lubad neil nautida jõule sellise rõõmuajana, nagu need mõeldud on.
  6. Õpi delegeerima. On tõsi, et naised on suurepärased rööprähklejad, aga jõulud on jagamise aeg! Seega: jaga lähedastega poodlemis-, kokkamis- ja koristamiskohustused ära, nii on kõigil rohkem aega, et seda teistega veeta.
  7. Väldi ülesöömist ja -joomist. See võib olla raskeim asi, mida järgida ning kindlasti ei soovita me sul lõbutsemisest loobuda. Seega püüa järgmisel hommikul olla ekstra tervislik, et asju tasakaalus hoida.
  8. Tee nimekiri. Koosta nimekiri punktidest, mis on sulle kõige olulisemad ning jäta välja tühi-tähi. See aitab hoida suured sihid silme ees ning sa ei kaota enesevalitsust, kui jõulutuled osutuvad katkiseks.
  9. Hoolitse enda eest. Ära unusta oma trennirežiimi. Muidugi võid võtta natuke lõdvemalt, aga liiguta ennast kindlasti! Selle hektilise aja jooksul on eriti tähtis, et sa peaksid oma rutiinist kinni.
  10. Aita teisi. See on aeg, mil keskenduda neile, kel pole elus läinud nii hästi kui sul. Anneta riideid või mänguasju, mine appi supikööki.

Nüüd tõmba sügavalt hinge, lõdvestu, rõõmusta ja naudi – pühadeni on jäänud täpselt kaks nädalat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles