Pühadeküpsise maitseproovis võidutsesid traditsioonilised maitsed

2.-3. koht: Reval Kondiitri Lotte piparkoogitainas (3,4 punkti)

FOTO: Sander Ilvest

Kui katses osalema palutud tudengid hindasid poetainast küpsetatud piparkookide võidumaitsmisel magusamaid ja mahedamaid, siis staažikas kokk hindas pigem, kui hästi käitub tainas tainarulli all ja kas küpsis jääb piisavalt krõbe.

Tellijale Tellijale

Vaata, millistest piparkoogitainastest valmivad sel aastal maitsvaimad piparkoogid

 

Selleaastases piparkoogitainaste pimetestis võidutsesid kohati peene nime, kuid traditsioonilise maitsega piparkoogid, põrus aga täielikult Leiburi möödunudaastane vürtsikas uudistoode. 
 
Loe täpsemalt, kuidas hindas Postimehe tarbijatoimetuse selleaastane žürii pühadeküpsise maitseproovis osalenud piparkooke.
 
Fotod: Sander Ilvest, Tairo Lutter

 

1. koht: Delicato piparkoogitainas (500 g) 3,6 punkti

 

  • Kilohind: 7,5 eurot (Tallinna kaubamaja toidumaailm)
  • Glasuur teeb juba niigi magusa piparkoogi ehk liiga magusaks.
  • Koka hinnang: Rullides on näha, et kvaliteetne tainas, vürtsi on pandud, nii et mustab.

 

2.–3. koht: Reval Kondiitri Lotte piparkoogitainas (400 g) 3,4 punkti

 

  • Kilohind: 5,48 eurot (Rimi)
  • Glasuur teeb juba niigi magusa piparkoogi ehk liiga magusaks.
  • Koka hinnang: Suhkrukristallid sees. Vürtsi pole tunda, suhkrukristall teeb magusaks.

 

2.–3. koht: Eesti Pagari eriti kvaliteetne piparkoogitainas (500 g) 3,4 punkti

 

  • Kilohind: 5,58 eurot (Konsum).
  • Hea nii glasuuriga kui ka ilma.
  • Koka hinnang: Suhkrukristallid sees, vürtsikas. Välimuselt on ka näha, et tohutult on pipart sees.

 

4.–5. koht: Pagaripoiste piparkoogitainas (500 g) 3,25 punkti

 

  • Kilohind: 4,98 eurot (Konsum).
  • Glasuur lisab hea maitse.
  • Koka hinnang: Vürtsi on parasjagu, ei ole väga terav. Kerge rullida, originaalne lapsepõlve meenutav maitse.

 

4.–5. koht: Eesti Leivatööstuse piparkoogitainas (500 g) 3,25 punkti

 

  • Kilohind: 3,18 eurot (Rimi).
  • Glasuuriga parem.
  • Koka hinnang: Vürtsi on piisavalt, suhkrut tundub palju olevat – magus ja rasvane.

 

6. koht: Pagar Võtaks! öko-piparkoogitainas (500 g) 3 punkti

 

  • Kilohind: 9,5 eurot (Tallinna kaubamaja toidumaailm)
  • Glasuur teeb juba niigi magusa piparkoogi ehk liiga magusaks, samas tasakaalustab vürtsi.
  • Koka hinnang: Vürtsi on kergelt tunda. Hele tainas. Küpsemise järel mõnus klassikaliselt krõbe maitse. Ei ole liiga magus.

 

7. koht: Pihlaka piparkoogitainas (1 kilo) 2,9 punkti

 

  • Kilohind: 3,69 eurot (Rimi)
  • Hea nii glasuuriga kui ka ilma.
  • Koka hinnang: Kergelt vürtsikas, mitte magus. Tainast annab hästi voolida. Keskmiselt krõbe.

 

8.–9. koht: Eesti Pagari piparkoogitainas (500 g) 2,4 punkti

 

  • Kilohind: 3,18 eurot (Konsum).
  • Glasuur teeb maitse paremaks.
  • Koka hinnang: Mahedam, ehk isegi maitsetu. Ahjust tulles jääb pehmem piparkook, ei ole nii krõbe.

 

8.–9. koht: Gourmet Clubi piparkoogitainas (500 g) 2,4 punkti

 

  • Kilohind: 9 eurot (Tallinna kaubamaja toidumaailm).
  • Maitsetu on nii glasuuriga kui ka ilma.
  • Koka hinnang: Kipub rullides lagunema, mingi huvitav kõrvalmaitse – nagu oleks õllemaitse.

 

10. koht: Hiiu Pagari piparkoogitainas (500 g) 1,9 punkti

 

  • Kilohind: 2,98 eurot (Konsum).
  • Haput maitset ei võta ära ka glasuur.
  • Koka hinnang: Huvitav kirju tainas, jätab mulje, nagu oleks jäägid kokku pandud. Maitse on originaalne, kuid mitte hea.

 

11.–12. koht: Neio piparkoogitainas (800 g) 1,75 punkti

 

  • Kilohind: 3,94 eurot (Konsum).
  • Maitsetu nii glasuuriga kui ka ilma. Glasuuriga tundub kui magus plönn.
  • Koka hinnang: Vürtsi on kergelt tunda, samas võiks rohkem olla. Ehk isegi pigem soolakam kui magusamaitseline. Hea rullida, kergitusainet palju pandud.

 

11.–12. koht: Leiburi Maias tšilli-sidruni piparkoogitainas (300 g) 1,75 punkti

 

  • Kilohind: 5,82 eurot (Prisma).
  • Glasuur ei aita tšilli tugeva maitse vastu.
  • Koka hinnang: Vürtsi rohkem kui raha eest. Nõrganärvilistele ei soovita! Rullides ei jää rulli külge, pind näeb ilus välja. Viskab lagritsamaitset sisse.

 

 
Toimetus ootab lugejate küsimusi
Saada
Tagasi üles
Back