Jaekett kutsub toetama väikekarjapidajaid

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veisekari.
Veisekari. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Rimi ja Eestimaa Talupidajate Keskliit kutsuvad kliente annetama iga Eestis toodetud Rimi piimalt ja Säästumarketi Alpenrose piimapaki pealt kaks senti Eesti piimatootjatele. Eesmärk on toetada väikekarjade omanikke, kes kannatavad piimahinna languse tõttu kõige enam.

«Eestis ja ka mujal maailmas on tekkinud olukord, kus survestatakse piimahinna langust ning selle tagajärjel on paljud väiksemad piimatootjad olnud sunnitud oma tegevuse lõpetama,» sõnas Rimi Eesti juht Anders Torell. Tema sõnul tahavad nad klientide tähelepanu juhtida sellele, et piimahinna languse taga tuleks näha suuremat pilti – väikese piimakarja pidaja ei saa paraku kaasa rääkida piima kokkuostu- ega müügihinna osas ning pikemas perspektiivis võivad madalad piimahinnad viia selleni, et heast kodumaisest piimast tehtud tooted kaovad poelettidelt.

«Piimahindade langus suretab välja paljusid väiksemaid piimatootjaid, kuna talunikel ei jätku saadavast piimarahast seda, mis neile endile leiva lauale tooks,» lausus Eestimaa Talupidajate Keskliidu direktor Kaul Nurm. «Palju räägitakse sellest, et inimesed ei taha maapiirkondadesse tulla ega ka talupidamisega tegeleda, kuid samas vaadatakse läbi sõrmede sellele, miks inimesed maapiirkondadest üldse lahkuvad,» leidis Nurm.

Väikepiimatootjad on Eestis väga tublid, kes pakuvad sageli teistsuguseid piimatooteid, head kvaliteeti ning rikastavad turgu, kuid praeguse olukorra juures, kus piima kokkuostuhinna osas väiksematel sõnaõigust pole, on väikestel raske ellu jääda.

Nurme kinnitusel pakuvad talud ühiskonnale teisigi hüvesid peale toidu tootmise – nad mängivad olulist rolli maaelu ja maakulutuuri säilitamisel. Väiketootjad harrastavad keskkonnasõbralikke tootmisviise ja nende lehmad on suviti karjamaadel, suurendades seeläbi looduslikku mitmekesisust.

Kampaania raames on klientidel võimalik Rimides ja Säästumarketites müügil oleva Rimi ja Alpenrose piima ostmisel annetada 2 senti väiksematele piimatootjatele. Kui klient soovib ikkagi odavamat piimahinda, siis tuleb sellest teavitada müüjat, kes saab annetuse arvelt maha võtta.

Kogunenud summa kantakse üle Taluliidu kontole kord kuus, kes selle suunab edasi raskustes olevatele piimatootjatest talupidajatele. Kogutud rahaga abistatakse neid raskustes talunikke, kelle piimakarjas on vähem kui 40 lehma ning vastava valiku teeb Taluliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles