Uuring: tarbijad näevad piraattarkvaras tõsist riski

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Uduste.
Kaido Uduste. Foto: Mihkel Maripuu

Microsoft avaldas täna laialdase tarbijauuringu tulemused, millest joonistub selgelt välja, et piraattarkvara kasutamises nähakse ohtu kõikjal üle maailma ja muu hulgas ka Eestis.


Uuring, mille käigus osales enam kui 38 000 meest ja naist 20 riigis üle maailma, kaardistas hoiakuid originaal- ja võltsitud arvutitarkvara kasutamise kohta. Analoogse küsitluse viis TNS Emor läbi ka Eestis.

Kaks kolmandikku küsitletutest arvasid, et võltsitud tarkvara ei ole nii turvaline kui originaaltarkvara, kusjuures suurimaks ohuks peeti identiteedivargust ja andmete hävimist. Eestis korraldatud küsitluses tõstatus tarbija poolt kogetud suurima probleemina erinevate pop-up reklaamide ilmumine.

Rahvusvahelises uuringus leidis 65 protsenti (Eestis 38 protsenti) vastanutest, et valitsus peaks kasutusele võtma tõhusamad meetmed võltsitud tarkvara hulga vähendamiseks ning 72 protsenti (Eestis 64) usub, et tarkvarafirmad ise peaksid asuma võitlusesse litsentseerimata tarkvara levitajate vastu.

«Uuringu tulemused viitavad inimeste kõrgendatud ootustele valitsuste ja tööstuse suhtes, mis peavad astuma kiiremaid samme piraattarkvara vastu võitlemiseks. Oleme pühendunud sellele, et anda endast parim olukorra muutmiseks,» ütles Microsofti ülemaailmse antipiraatluse valdkonna vedaja Gavid Finn.

Üle poolte Eesti tarbijatest usuvad, et kodukasutajaid tuleks senisest enam informeerida võimalikest ohtudest ja võimalustest end kaitsta. Vastasel korral võidakse piraattarkvara ekslikult originaaliks pidada. Eestis läbiviidud küsitluse kohaselt soovitaks 88 protsenti vastanutest oma sõbral osta legaalset tarkvara, isegi kui see on kallim.

Business Software Alliance esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste sõnul üritavad litsentseerimata tarkvara pakkujad petta just tarbijaid ehk kodukasutajaid.

«Hetkel on politsei menetluses mitu kriminaalasja selle kohta, et tarbijale on müüdud kas internetioksjoni või kuulutuste vahendusel tarkvara, mida väidetakse olevat legaalne, kuid ostu sooritamise järel on selgunud, et ostja on saanud litsentseerimata tarkvara, mida ta kasutada ei saa või ei tohi,» selgitas ta. Lisaks autoriõiguste rikkumisele on selline tegevus käsitletav ka kelmusena tarbijate suhtes.

«Uuring näitab selgelt, et on olemas vajadus tarbija harimiseks. Inimesed eelistavad kasutada originaaltarkvara, sest tunnetavad piraattarkvaraga kaasnevaid riske ja ohte,» kommenteeris uuringu tulemusi Microsoft Eesti juht Rain Laane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles