Test: iga teine auto sõidab vigaste tuledega

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halvasti reguleeritud tuled jätavad tee valgustamata.
Halvasti reguleeritud tuled jätavad tee valgustamata. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tuntud Saksa autoklubi  ADACi tehtud test paljastas, et iga teise auto esitulede süsteem on vigane. Kusjuures praaktulede arv kasvab iga aastaga.

Ligi 7000 ADACi poolt kontrollitud sõidukist igal neljandal ei töötanud vähemalt üks lähituli või asus see liiga madalal, nii et öösel sõitmine võib muutuda  pimesõiduks, kirjutab ADAC. Peale selle ei saanud seitsmel protsendil  juhtudest tulede kõrgust korralikult  reguleerida. See oli üks põhjustest, miks  paljude autode esitulede valgusvihk oli kas liiga madalal või liiga kõrgel.

 Kuna sõidukid saabusid ADACisse valgustussüsteemi kontrolli ettevalmistamata, mitte seoses töökoja külastusega, siis näitavad testi tulemused üsna hästi tänaval liikuvate sõidukite üldist seisukorda.

Tänavu  oktoobris kontrolliti  kokku 6595 liikme auto valgustussüsteemi.

ADACi nõuanded autojuhtidele

• Kontrollige valgustust regulaarselt, eriti pimedal aastaajal, ja asendage vigased lambid kohe uutega.

• Laske pärast lampide vahetamist või vähemalt kord aastas auto esitulede seadistusi kontrollida.  

• Kasutage üksnes tunnustatud tootjate kvaliteetseid, ECE-märgisega lampe. Need tagavad, et lambid on valmistatud vastavalt nõuetele ja tagavad pikaajalise hea valgustuse.

• Pöörake tähelepanu, et tuled oleksid puhtad ning lume- ja jäävabad, et oleks tagatud, et need töötavad parimal viisil ja olete alati nähtavad.

• Puhas esiklaas (nii seest kui väljast) ja head kojamehed on samuti hea nähtavuse jaoks väga olulised.  

• Aknaklaase määrivad või kraapivad kojamehed tuleb kohe välja vahetada (4,3 protsendil ei olnud ADACi testi kohaselt enam korras).

• Pange tähele, et pesuvee mahuti oleks alati täis ja seal oleks piisavalt külmakaitsevahendit (1,6 protsendil ei vastanud nõuetele).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles